Gunčíková a Segment. Nové hvězdy z Kroměřížska

Zpěvačku Gábinu Gunčíkovou a kapelu Segment spojuje kraj, ze kterého pocházejí, a televize. Všichni milují rock a rozjíždějí svou hudební kariéru.

Dva výrazné hudební talenty z Kroměřížska zabodovaly v letošním roce v mezinárodních televizních soutěžích. Nejdřív se v soutěži Česko Slovenská SuperStar dostala až do úplného finále zpěvačka Gabriela Gunčíková, která pochází z Kvasic, ale poslední dva roky žije její rodina v Jankovicích. A na podzim se pak v soutěži Česko Slovensko má talent probojovala mezi finalisty rocková kapela Segment, jejíž členové jsou z okolí Holešova a Kroměříže.

Nabitý program

Gábina Gunčíková i muzikanti ze Segmentu se shodují, že televizní soutěže jim pomohly v rozjezdu kariéry. Jejich program je teď nabitý, do konce roku musí stihnout ještě několik koncertů, Gábina navíc často jezdí na Slovensko, kde se účastnila i šesti kol taneční soutěže Star Dance.

„Zatímco dřív jsme hrávali jeden dva koncerty do měsíce, teď jich máme do konce roku sedm. Je to hodně časově náročné. Musíme hraní skloubit se studiem a prací, ale sami jsme to tak chtěli. Představovali jsme si, že se budeme jednou živit hudbou,“ říká dvaadvacetiletý Hanz Sedlar, který hraje na bicí a zpívá.

Segment do soutěže přihlásil právě Hanz Sedlar, se svým spolužákem z konzervatoře. Ten je mezi fanoušky známý jako Luigi Machacek, je mu devatenáct let, v kapele hraje na housle a zpívá.

Raketový start

„Bydlíme spolu v Kroměříži na privátě. Jednou jsme se hecli, že nás přihlásíme do talentu, a vůbec jsme netušili, co z toho bude. Když to slyšeli ostatní kluci v kapele, byli tím pobouření, podobné soutěže moc neuznávali. Nakonec jsme se dohodli a šli jsme do prvního kola,“ vzpomínají Hanz a Luigi. První den soutěže měli pocit, že všichni dělají cvičené opičky. Když ale postupovali pořád dál, byla atmosféra stále uvolněnější, a čím míň lidí v soutěži bylo, tím to bylo lepší.

Rozhodně je prý ale překvapilo, že se dostali tak daleko. Segment ve svém nynějším složení totiž hraje teprve od roku 2009. Jejich nástup byl opravdu rychlý. V loňském roce vyhráli soutěž rockových kapel Skutečná liga, a díky tomu se dostali na většinu velkých rockových festivalů - Rock for People, Master’s of Rock, Sázavafest, Benátská noc, Jam Rock. „Někdo svou hudební kariéru buduje postupně, pomalu roste. My jsme dlouho dřeli schovaní ve zkušebně, drželi jsme svoji práci pod pokličkou, a pak jsme to najednou rozjeli naplno,“ říká kytarista Jay Neat.

Kapela zpívá všechny písničky v angličtině a má profil na síti Facebook. Po soutěži jim vyskočil počet „přátel“ na deset tisíc. Členové kapely si vymysleli pseudonymy - Hanz Sedlar, Lugi Machacek, Jay Neat, zpěvák Chris Down, kytarista James Moody a baskytarista Jerry X. Keys. „Civilní jména před fanoušky nepoužíváme. Je to součást naší image. Stejně jako líčení, oblečení i účesy,“ připomíná Jay Neat. Muzikanti jsou na pódiu nepřehlédnutelní a jejich image a styl ocenili i porotci v televizní soutěži talentů. „Svou image si pomalu budovali. Na účesy a oblečení dbali už dřív, aby celá scéna nějak vypadala. Teď se k tomu přidalo ještě výraznější líčení,“ říká Milan Caha, někdejší provozní hudebního Drive Clubu v Holešově, kde Segment hrával pravidelně.

Zarámovaný honorář

Domovská obec Jankovice je pro Gábinu Gunčíkovou v posledních měsících „zemí vzdálenou“. „S rodinou jsem byla jen během letních prázdnin, kdy jsem si pouze odskočila na koncerty s kapelou Meryland. Od září jsem přijala účinkování v taneční soutěži Let's Dance, které znamenalo celotýdenní trénink v taneční škole mého tanečního partnera Petera Modrovského v Bratislavě. Do toho zvládnout koncerty a vystoupení po celé České a Slovenské republice, takže domů přijedu pouze pozdravit rodiče a vyměnit kufry,“ popisuje neustálý kolotoč Gábina.

Když už se do Jankovic dostane, tak si tady dobíjí energii. Přímo za domem mají les a louku s krásným výhledem na Hostýn a Hostýnské vrchy.

Na gymnáziu v Holešově má nastavený individuální studijní plán. Naposledy se tam ukázala ještě před finále SuperStar. To byla studentkou třetího ročníku. Školu chce rozhodně dokončit. -Nechci, aby mě veřejnost vnímala jako nevzdělanou blondýnu. Do budoucna počítám s vysokou školou, jen se musím ještě rozhodnout, o jaký obor se budu zajímat. Láká mě například psychologie,“ plánuje zpěvačka.

Hudbě se Gábina věnovala od dětství. Roky se učila na klasickou kytaru. Ten pravý zlom přišel v roce 2007, kdy ji jedna paní učitelka přemluvila, aby se přihlásila do soutěže -Superstar mikroregionu Haná“. Kupodivu ne jako kytaristka, ale jako zpěvačka. „Doma jsem měla bezmeznou a nadšenou podporu. Když jsem to oznámila, taška reagoval slovy: To zas bude ve Kvasicích ostuda. Ale nebyla. Vyhrála jsem v kategorii do patnácti let se skladbou Teď královnou jsem já. Bylo mi třináct a věděla jsem, čemu se chci v budoucnosti věnovat,“ vzpomíná Gábina. Výhra v soutěži pro ni znamenala cestu do profesionálního studia. Potom už to šlo ráz na ráz. Dva roky hrála s kapelou všude možně po celé republice. Její první výdělek byl sto padesát korun a nechala si ho zarámovat.

Dřívější Gábinina vystoupení si pamatuje i Milan Caha z Drive Clubu Holešov. „Gábina u nás zpívala například v Rockovém rodeu a její vystoupení bývalo už tehdy profesionální. Je to zpěvačka s úžasným hlasem,“ vzpomíná Caha.

Čas vše prověří Gábinu chválí i ředitel Agentury Velryba Michal Žáček. „Přijde mi velmi nadějná, talent v kombinaci s krásou je příslibem do budoucna. Ale vynášet teď odborné prognózy si netroufám. Obecně si myslím, že tzv. talentové soutěže nejsou určitě patentem na popularitu a dlouhou uměleckou kariéru. Můžou pomoct v začátcích, ale naštěstí stále hlavní roli sehrává charisma, osobnost, „dar z hůry“, nebo jak to nazvat,“ říká Žáček.