Hamburgery a čínské nudle válcují tradiční smaženky a cmundy

Dát si v Hradci něco rychlého k jídlu je možné minimálně na osmi místech. Sedmička hledala i občerstvení, kde mají české speciality.

Rychle a levně. To je nejčastější důvod, proč lidé chodí do fastfoodů a bufetů. V Hradci je jich minimálně osm. Redaktoři Sedmičky obešli nejznámější místa ve městě. Milovníci tradiční cmundy, řízků a chlebíčků jsou v Hradci v menšině. Převládá nabídka hamburgerů a asijských jídel.

Labužník

Labužník je jediný z předrevolučních bufetů, který vydržel nápor fastfoodů. Má dokonce dvě části. Vchod vlevo vtáhne zákazníka k vitríně se saláty, chlebíčky, smaženkami, aspiky a cmundami. Všechny lahůdky si člověk může nechat naložit na talíř a sníst u jednoho ze stolečků, nebo mu je prodavačky zabalí domů. Nabízejí tady bezkonkurenčně největší výběr chlebíčků od humrového, jarního, šunkového až po sýrový. Mají tu i hamburgery.
V druhé části bufetu prodávají teplá jídla. Opět tady čeká česká klasika od řízků, sekané až po polévky.

Občerstvení v Jarošovské

Hot dogy, hamburgery, cheeseburgery, hranolky, smažený sýr v housce. Na to láká malé občerstvení v Jarošovské ulici. Místa tu moc není a zákazníci si odnášejí jídlo s sebou. „S nabídkou občerstvení spokojená jsem, jen by bylo dobré, kdyby tu měl pobočku i McDonalds. A česká kuchyně? Rozhodně by to mohlo být lepší,“ podotýká kolemjdoucí Jana Kolísková.

Občerstvení v Albertu

Stánek v hypermarketu Albert má výběr českých i fastfoodových jídel. Nejvíc táhnou grilovaná kuřata, jitrnice a pečená kolena. Na výběr je i z příloh. Na dotaz, zda si bramboráky dělají na místě, ale prodavačka odpověděla, že jsou z polotovaru, stejně jako smažený květák. Jídlo buď obsluha balí s sebou, nebo si malé občerstvení mohou lidé sníst u stolečků vedle dětského koutku.

Asijská bistra

Stálé oblibě se těší i asijská bistra, která jsou v Hradci tři. Nabídka v Panské i Klášterské ulici je hodně podobná. Od opečených nudlí, gyrosu, přes kung pao až do jarní závitky. Prodejci nezapomínají ani na oblíbené hamburgery a hranolky. Nudle, gyros a polévku dostane zákazník hned. Na rizoto a ostatní jídla si musí několik minut počkat. Ve všech bistrech je připravují čerstvé na základě objednávky.

Bistro Pod Kaštany

Majitelka občerstvení Pod Kaštany Hana Lukšová sází na českou klasiku a na nezájem si nemůže stěžovat. „O české jídlo, které nabízím, je velký zájem, lidé se sem vracejí pro klasickou českou kuchyni. Prodávám řízky nebo cmundu,“ říká. Strávníci si chválí domácí polévky i hotovky. V nabídce, která se mění, je dršťková, dále třeba játra s rýží nebo obložená vejce. Veškerá jídla včetně chlebíčků a baget si majitelka připravuje každý den sama.

Hladové okno v Panské

Na rychlé občerstvení v Panské ulici nedají dopustit hlavně lidé, kteří se v pátek nebo v sobotu v noci vracejí z plesů nebo hospod. Za dvacetikorunu si tady pizzu totiž mohou dát až do dvou nebo do tří hodin do rána. Kromě několika druhů pizzy mají i hranolky, hamburgery a palačinky. Řízky, chlebíčky nebo sekanou tady milovníci české kuchyně nenajdou.
„Rozhodně to není strava vhodná na každý den. Je to rychlé a levné, a pokud chvátáte do práce, tak i naprosto ideální,“ uzavírá Daniel Doležal.