Havrlant a spol. usilují o e-shop CZC, cena nemusí převýšit sto milionů

Jakub Havrlant

Jakub Havrlant Zdroj: Tomes Michael/E15

Na českém internetu se schyluje k další velké transakci. Jde o prodej druhého největšího e-shopu s elektrem CZC.cz. O firmu s tržbami kolem 2,4 miliardy korun má podle informací deníku E15 zájem E-commerce Holding (ECH). Uskupení šestnácti e-shopů založené Jakubem Havrlantem získalo loni významnou kapitálovou injekci od miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. A nepopírá akviziční apetit. Koupě CZC.cz může být navíc výhodná, protože cena nemusí převýšit sto milionů korun.

„V poslední době se na nás obrátilo několik investičních skupin a s některými z nich nyní dále jednáme,“ sdělil mluvčí CZC.cz Martin Rippl. Věc ale dále nekomentoval.

Sdílnější nebyl ani E-commerce Holding. „Do konce roku chceme uzavřít několik akvizic, na kterých aktuálně pracujeme. Jsou v různých fázích. Proto teď obecně nechceme potvrzovat ani vyvracet naše obchodní plány,“ uvedl Jan Jírovec, šéf ECH a investment partner skupiny Rockaway, do níž holding patří.

Případná transakce podle Petra Kříže, výkonného ředitele pro fúze a akvizice poradenské společnosti EY, zapadne do trendů v tuzemském internetovém obchodování.

Přečtěte si rozhovor s majitelem CZC.cz:

„Na internetu platí více než jinde, že vyhrává jednička na trhu, zatímco ostatní maximálně přežívají. Je proto logické, že i nadále bude docházet ke konsolidaci, a to zejména v těch oblastech, do kterých se e-commerce promítla nejdříve a kde je zboží spíše komoditou, například prodej kosmetiky nebo elektroniky,“ řekl Kříž.

Pokud si obě strany nakonec plácnou, bude to pro ECH dosavadní největší akvizice. Holdingu navíc specialista zaměřený na IT zatím chybí. E-shop CZC.cz loni přidal na tržbách 40 procent.

Hodnota transakce s internetovým obchodem CZC.cz přitom paradoxně nemusí být astronomická

Miliardové příjmy plánuje skokově zvyšovat i letos. Firma, která má v Česku na 70 výdejních míst, je už také po předešlých ztrátách v zisku.

Hodnota transakce s internetovým obchodem CZC.cz přitom paradoxně nemusí být astronomická. „Do sto milionů korun před zohledněním volné hotovosti ve společnosti,“ soudí profesionál, který se zabývá ohodnocováním firem.

V internetovém obchodování je podle něj ohodnocování byznysu obecně problém. Tržby sice e-shopům výrazně rostou, se ziskovostí jsou ale na štíru nebo dokonce prodělávají. Při akvizicích se proto kalkuluje s budoucími výnosy a valuaci těchto firem podle něj určuje víra a vize nikoli počty.

V minulosti to byla právě CZC.cz, která vyrážela na nákupy menších konkurentů. Předloni společnost nejdříve převzala východočeského prodejce IT techniky OK Computers, následně získala společnost Mobility. V dubnu internetový obchod oznámil, že u Prahy vybuduje nové skladové zázemí.

Jakub Havrlant: Budujeme globální technologickou skupinu