Hawkingova biografie okouzlí jen Hawkingem

Teorie všeho

Teorie všeho Zdroj: cinemart

Snímek Teorie všeho o životním údělu údajně nejgeniálnější mysli současnosti Stephena Hawkinga je hezký. Krásně se na něj kouká, divák si projde všemi tvůrci vyvolávanými emocemi, dozví se, že snad existuje něco jako černé díry, pak si pobrečí nad smutným osudem hlavního hrdiny a ocení jeho silnou vůli, která Hawkinga drží při životě mnohem déle, než mu kdy předpovídali i ti nejoptimističtější lékaři.

Přesto je Teorie všeho pohříchu obyčejný film, který bohatost a barevnost fyzikova života filtruje striktním sítem žánru romantického dramatu. A to ještě důsledněji než další vědecká biografie bojující letos o Oscary Kód Enigmy.

Přitom Hawkingův život právě k takovému schematickému a žánrovému řešení vůbec nesváděl. Naopak podobně jako třeba lehce psychotický snímek Čistá duše o Johnu Nashovi i Teorie všeho mohla být o poznání výraznějším filmem než jen další romancí. Snímek ale nevznikal přímo podle Hawkingova života, ale na motivy knihy jeho první ženy Jane. Co se nahlas příliš neříká a cudně se prozradí až na samém konci filmu, je ve skutečnosti klíčový problém filmu, který měl celkem pět nominací na Oscara. Sledujeme pečlivě vybrané klíčové životní okamžiky, tedy setkání s Jane, diagnózu, svatbu, narození potomků, postupné ochlazování vztahu. A jen tak mimochodem se také podíváme na akademickou půdu, na níž Hawking již v pokročilém stadiu nemoci obhajuje své nevšední teorie.

Takto postavený snímek o Hawkingovi pak logicky stojí a padá s výkonem Eddieho Redmayna. Oscarem oceněná kreace patří mezi klasické dichotomní herecké výkony – buďto výzvu herec zvládne a pak právem sklízí všechny ceny, nebo selže. Redmayne podobně jako Daniel Day-Lewis v typově velmi obdobné roli ve filmu Moje levá noha neselhal. Právě jeho herectví snímku dodává rozměr mimořádnosti, události, velikosti. A je natolik přesvědčivý, že si divák ani nestihne všimnout, že kromě něj a samotného Hawkinga ve filmu velkolepého není vůbec nic.

Teorie všeho
(životopisný, Velká Británie, 123 minut)
Režie: James Marsh
Hrají: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Emily Watson, Harry Lloyd
Hodnocení: 50 %