HB Index: Ceny bytů a rodinných domů v ČR ve čtvrtletí stagnovaly

Ceny bytů v České republice v letošním druhém čtvrtletí stagnovaly. Zveřejněný HB Index Hypoteční banky vykázal mezičtvrtletní mírný pokles o 0,7 procentního bodu. Ještě slabší byl pokles cen u rodinných domů, ceny pozemků naopak mírně rostly.

„Faktorem, který má aktuálně největší vliv na ceny bytů, je současný převis nabídky nad poptávkou,“ uvedl ředitel odboru nemovitostí Hypoteční banky Petr Němeček. Kromě celostátního mírného snížení cen ukázala čísla také prohlubování regionálních rozdílů. V některých regionech, například na Plzeňsku, zůstávají ceny bytů na úrovni z konce letošního března. U rodinných domů klesl od dubna do konce června HB Index ve srovnání s předchozím obdobím o 0,4 procentního bodu. „Vývoj cen směrem dolů byl způsoben i snížením poptávky po rodinných domech určených k rekonstrukci, u kterých noví majitelé nestihnou úpravy dokončit před zvýšením sazby daně z přidané hodnoty,“ poznamenal Němeček.

Tržní ceny pozemků se ve druhém čtvrtletí proti prvním třem měsícům zvýšily o dva procentní body. „V tomto segmentu totiž existuje poměrně vyrovnaná poptávka i nabídka, která je limitována aspektem omezené velikosti trhu s pozemky,“