Hlavně se usmívej a nezakopni

Jak pobavit lidi na vesnici? Třeba modní show. V Bolaticích to zvládli skvěle. Na molo vyrazila i redaktorka Sedmičky.

Na úzké chodbě se tísní upravené ženy a dívky oblečené do módních kreací. Čím více stoupá napětí, tím hlasitěji si vyměňují dojmy. Pšššt, ozývá se z pódia a první modelka vykročí do světel reflektorů.
Pod vedením Evy Paverové a Blanky Karhanové začala v kulturním domě v Bolaticích téměř tříhodinová zábavná show. Zdravotní sestra, ekonomka, gynekoložka i důchodkyně, dispečer nebo servisní technik. Všichni se na jedno odpoledne změnili v herce a manekýny a bavili celou vesnici. Společně s nimi i já - redaktorka Sedmičky. „Hlavně se usmívej a nezakopni,“ říkala jsem si v duchu, když na mě přišla řada. Ale moc to nešlo. Tváře diváků mi splývaly do jedné. Vzpamatovala jsem se, až na konci mola. Na převlečení do dalšího modelu bylo jen pár minut. „Vezmeme si každá do ruky Sedmičku. Budeme si ji prohlížet a na molu ji dáme někomu z obecenstva,“ domlouvaly jsme se s Bárou Plaskurovou, s níž jako dvojice barevně ladíme do modra. Když nás přivítalo bouřlivé skandování, už jsme věděly, že je vše v pořádku.
Pak rychle do lékařského, stetoskop na krk a už jsme se s Petrem Ševčíkem vžívali do rolí chirurgů. S nohou figuriny jsme kráčeli po molu a při vážné debatě, jestli říznout do kolena nebo do stehna, jsem jen stěží přemáhala smích. Ještě jeden model a je konec. Všechno z nás spadlo a zůstal jen příjemný pocit. Více než devětadvacet tisíc ze vstupného a z dražby kytic pomohou postiženým lidem z Bolatic. „Moc se mi to líbilo. Mělo to šmrnc,“ zhodnotila třiašedesátiletá Zdena Fojtíková. Radovala se i osmačtyřicetiletá Táňa Kocurová. „Zvládla jsem to. Nikdy bych nevěřila, že něco takového zažiju,“ řekla.