Hledá se ostuda města

Které budovy hyzdí Opavu? O největší ostudě města rozhodnou čtenáři Sedmičky.

V Opavě je spousta staveb, kterými se město rozhodně chlubit nemůže. Chátrají, nemají využití, na jejich opravu lidé marně čekají. Redakce Sedmičky vybrala sedm kandidátů, ze kterých čtenáři v příštích dvou týdnech vyberou největší opavskou ostudu.
Odborníci mají jasno. Opava je na tom s množstvím chátrajících staveb ve srovnání s jinými městy dobře, několik ostud se však i tady najde. Většina z nich označila jako největší problém chátrající areál bývalé továrny Karnola. „Je v nejhorším stavu a neví se, co s ní bude. Nemá žádnou budoucnost,“ řekl památkář Dalibor Halátek.
Oslovení Opavané míní, že dobré jméno městu nedělá ani obchodní dům Breda, Blücherův palác či bývalá nemocnice U Rytířů. „Obchodní dům Breda už není ozdobou města. Je čím dál v horším stavu a utrpěl i na prestiži, protože ho naplnily obchody s levným oblečením,“ popsala třiačtyřicetiletá Lenka Prášková
Kolem staveb, které redakce Sedmičky vybrala mezi sedm nejhorších v Opavě, denně projdou desítky Opavanů, ti už však často jejich stav ani nevnímají. Chátrající, nevyužívané budovy mají svou slávu dávno za sebou a čtenáři nyní rozhodnou, která z nich je největší ostudou. Vybírat mohou na webových stránkách Sedmičky do 14. dubna. Největší ostudu Opavy Sedmička vyhlásí ve vydání 22. dubna.

Sedm kandidátů

Opava se díky svému historickému centru má čím pochlubit. Například podle historika Pavla Šopáka je na tom mnohem lépe než jiná města. „Ve srovnání s jinými městy na tom nejsme tak špatně a až na několik výjimek tady nic vysloveně ostudného není,“ říká Šopák. I přesto Sedmička našla sedm věcí, kterými se město pyšnit nemůže.
První volba padla na Blücherův palác. Památka ze třicátých let osmnáctého století, která vznikla přestavbou šlechtického domu, se doslova rozpadá před očima.
Loni dělníci pokryli střechu honosné budovy hliníkovým plechem, protože původní střešní krytina padala dolů a ohrožovala chodce. Barokní šlechtický palác však potřebuje celkovou rekonstrukci a na tu se zatím nepodařilo sehnat peníze.
Druhým tipem Sedmičky je kulturní dům Na Rybníčku. Společenské prostory s největším tanečním sálem ve městě dlouho ležely ladem. Tomu odpovídá vybavení i vzhled budovy. „Když tam člověk vejde, jako by se vrátil o třicet let zpátky,“ líčí Petra Mořkovská, která v kulturním domě navštěvovala taneční.
Ve stále horším stavu je i bývalá nemocnice U Rytířů. Opuštěná budova chátrá už více než pět let, od doby, kdy se ortopedické a urologické oddělení a léčebna dlouhodobě nemocných přesunuly do areálu Slezské nemocnice.
Zázemí Stříbrného jezera od letní rekreace spíše odpuzuje. Oplocení asfaltového hřiště dávno zrezivělo a ani povrch sportoviště neláká k využití. Převlékárny jsou zamčené. O vybudování nového rekreačního zázemí u zatopeného lomu se zatím jen mluví.

Pátým tipem na ostudu Opavy je areál bývalé továrny Karnola. „Tohle je pro mě v současnosti největším problémem vnitřku Opavy. Je v nejhorším stavu, vůbec není jasné, co s ní bude,“ líčí památkář Dalibor Halátek. Na internetu si lidé sice mohou prohlédnout, co by v rozpadajícím se areálu mělo vzniknout, vize se však nikdy nenaplnily a zhruba deset let jsou jen na papíře.
Čest městu nedělá ani budova bývalé porodnice. Více než padesát let tady přicházeli na svět malí Opavané i děti z okolí. Po vzniku nového pavilonu v areálu Slezské nemocnice zůstala historická stavba, která pochází z počátku dvacátého století a zpočátku sloužila jako soukromé sanatorium, prázdná. Teď má rozbitá okna a vstupy zatlučené překližkou.
Posledním kandidátem je obchodní dům Breda. Secesní stavba vyrostla na dnešním náměstí Republiky v roce 1928 a stala se centrem obchodního ruchu ve městě. Jako navštěvované obchodní centrum Breda sloužila donedávna.
„Chodila jsem tam ráda nakupovat. Byla tam spousta obchůdků na jednom místě. Člověk si tam mohl vybrat boty, oblečení, šperky, spodní prádlo. Teď už je tam bohužel jen jediná nabídka, levné oděvy,“ lituje Opavanka Anna Stránská, která poukázala i na špatný venkovní stav obchodního domu.
Tři týdny mohou čtenáři Sedmičky vybírat největší ostudu Opavy. Hlasovat mohou na internetových stránkách Sedmičky, kde zároveň uvidí průběžné výsledky ankety.