Hodinky od Applu možná nedorazí, zřejmě je nahradí pásek od Nike

Nike Fuelband

Nike Fuelband Zdroj: CC BY 2.0: Peter Parkes

Applu se opět podařilo udělat rozruch, aniž by něco oficiálně komentoval. Trh s chytrými hodinkami napjatě čeká, až se do něj společnost s nakousnutým jablkem ve znaku zapojí se slibovanými hodinkami iWatch. Teď se ale zdá, že by všechno mohlo být jinak. Místo hodinek má do konce roku přijít chytrý náramek.

Souvisí to s překvapivým rozhodnutím sportovního výrobce Nike, který propustil přes 50 zaměstnanců, tedy zhruba čtvrtinu, své digitálně technologické divize, která stojí za úspěšným projektem náramku FuelBand. Podle informací serveru CNet měli propuštění na starosti hardware – tedy i design, výrobu a inženýring. A třeba právě design je velmi silnou stránkou produktů od Apple.

„Nike je v celé záležitosti velmi tajemný, ale až Apple ke konci letošního roku uvede na trh svůj chytrý náramek, vše se vyjasní,“ uvádí server Geektime citující zdroje blízké společnosti Apple. Na novém „iProduktu“ se má právě Nike výrazně podílet, sama firma k tomu odmítla uvést podrobnosti.

Dávalo by to ale smysl. Celkový trh chytrých hodinek v roce 2013 dosáhl podle analytické společnosti Smartwatch Group objemu 711 milionů dolarů, což je v přepočtu více než 14 miliard korun. Navíc se poměrně rychle rozrůstá – od hodnoty 300 milionů v roce 2012 by se letos měl vyšplhat až k 2,5 miliardám dolarů.

Pro Nike by bylo upuštění od vývoje další generace úspěšného produktu v nositelné elektronice dost nelogické. Mezi výrobci chytrých hodinek obsadil druhé místo – jeho inteligentních pásků se prodalo přes 400 tisíc kusů, z celkového objemu trhu si ukously 60 milionů dolarů. S podílem 8,4 procenta se Nike pasuje na druhého největšího výrobce chytrých zařízení na zápěstí hned za korejskou jedničkou Samsung, která z trhu ubírá 33,8 procenta.

Server 9to5Mac na začátku roku informoval o tom, že v kuchyních Applu se vaří projekt Healthbook, kde by měla připravovaná aplikace ve spolupráci s přenosným zařízením monitorovat fitness pokroky a zdravotní stav uživatele včetně měření krevního tlaku a tepu, hydratace či glukózy. A podle aktuálních spekulací se zdá, že tím zařízením bude možná ve spojení s iPhonem právě náramek vyrobený ve spolupráci s Nike. Obě firmy už ostatně mají ve spolupráci zkušenosti. A navíc i šéf Apple Tim Cook bývá často k vidění právě s náramkem FuelBand od Niku.

Spojení sil se přímo nabízí. A jako jasnou věc ho vidí i někteří analytici, jako pro CNet uvedl například Jim Duffy z investiční společnosti Stifel, Nicolaus & Co., podle nějž je pravděpodobné, že „hardware Applu bude podporovat software Nike“.

Zapomeňte na iPhone, Apple chce být vaším doktorem