Hodinové cimbály budou opět odbíjet

Rok před oslavami třech výročí Bílé věže radní omezili její základní funkci – odbíjení času. Po úterním zasedání rady města se rytmus odbíjení hodin vrací opět k původním intervalům.

Malý bůžek Genius loci často prchá před nešetrnými zásahy lidí z míst, jejichž atmosféru má ochraňovat. Utrpěl i rozhodnutím města, které vyhovělo stížnosti majitele hotelu Vacek „Pod věží“. Hodinové cimbály na Bílé věži utichají mezi jedenáctou hodinou večerní a sedmou hodinou ranní. Podle nového rozhodnutí města hodinové zvony budou zase odbíjet i v noci.

S drobnými přestávkami odbíjely čtyři sta dvacet let.

„Radní jsou voleni na čtyři roky, ale hodiny na Bílé věži slouží již od roku 1591. Dnes skrze stížnost jednoho člověka radní vytrhnou ze země tradice, které si jiná města hýčkají,“ řekl zvoník František Skopec.

Příští rok Bílá věž oslaví 415 let od dokončení stavby, 420 let od prvního úderu hodin a dokonce 430 let od zavěšení zvonu Augustin. Již od počátku měla pro obyvatele velký význam. Byla to signální věž, která ochraňovala město. Navíc k ní lidé po staletí upírali zraky, aby zjistili kolik je hodin.

„Pro turisty je zajímavá už jen tím, že tvůrci hodin zaměnili velkou ručičku za malou, aby lidé i z velké dálky rozpoznali správný čas. K hodinovému stroji neodmyslitelně patří i cimbály, které oznamují časové údaje,“ upozorňuje historik Jiří Zikmund.

Podle sdělení tiskového mluvčího magistrátu města Václava Svobody si hoteliér Otto Vacek stěžoval, že zvuk cimbálu budí hotelové hosty.

„Nejvíce si prý stěžovali klienti, kteří přijeli na jednu noc. Radnice se snažila najít nějaké kompromisní řešení,“ dodal. Radní se opět sešli v úterý, aby projednali stížnosti proti jejich původnímu rozhodnutí.

„Radní se nakonec usnesli, že se vrátí k původní zvukové produkci Bílé věže,“ uvedl zdroj, který byl přítomen na jednání rady.

„Budeme to řešit dál. Máme smlouvy s velkými firmami, kterým cimbály vadí. Zase nám to zkomplikuje život. Měl by se najít nějaký kompromis. Z odbíjení nemohu udělat atrakci, protože do Hradce Králové turisti nejezdí. Budeme se snažit, aby se odbíjení opět omezilo,“ reagovala na rozhodnutí majitelka hotelu Pod Věží Jana Vacková.