Holčák pojede na olympiádu

Hranický judista se nominoval na evropský šampionát i mládežnické olympijské hry.

Přitom před rokem by si na něj vsadil asi málokdo. Judista Lubomír Holčák si na soutěži ve slovenském Pezinku zlomil loket. Čekalo ho několik operací a poraněnou ruku mu držely šrouby. Z tréninku vypadl na půl roku. Nyní je ale zpět ve formě. Za pár týdnů se mladý bojovník z klubu Železo Hranice vypraví na mistrovství Evropy do sedmnácti let. Pak na něj čeká země tisíce jezer a Evropský olympijský festival mládeže. Pozvánky do reprezentace se ale nerozdávají za snahu. „Podařilo se mi naplnil nominační kritéria Českého svazu juda. Podmínkou bylo na turnajích kategorie A, což jsou turnaje reprezentací, získat alespoň jednu účast ve finále a jedno umístění do sedmé příčky. Druhou možností byl zisk minimálně jednoho třetího a jednoho pátého místa. Nakonec jsem splnil s rezervou hned tu první podmínku,“ vysvětluje na tréninku Lubomír Holčák.
Při nominačních bojích jej ale nečekala procházka růžovým sadem. A bez podpory domovského klubu by asi těžko slavil úspěch. „Na turnaj v Záhřebu Luboš odcestoval na náklady oddílu a nikoliv reprezentace, protože v té době neměl potřebnou výkonnost. Ale cítil jsem, že jeho forma pro tento turnaj zraje. Tak jsme ho tam vypravili za vlastní peníze,“ popisuje trenér Marek Nádvorník. A mladý judista se svému kouči odvděčil, jak nejlépe mohl. V chorvatské metropoli se propral až ke stříbrné medaili, a udělal tak velký krok k cenným nominacím. Navíc se ze Záhřebu vracel jako druhý nejúspěšnější judista české výpravy. Reprezentační snažení Holčák dovršil na dalším turnaji z kategorie A, v Teplicích. V konkurenci závodníků z pětadvaceti zemí skončil pátý. „V Teplicích na Luboše dolehla únava z náročného soustředění. Přesto převálcoval českou jedničku a vybojoval skvělé páté místo,“hodnotil kouč Nádvorník.
Cesta na mistrovství Evropy do slovinského Koperu a Evropský olympijský festival mládeže do Finska je tedy pro šestašedesátikilového bojovníka otevřená. „Už samotná účast na takových akcích je pro mě obrovským úspěchem. Co se výsledků týká, medaile by byla samozřejmě fantastická, ale spokojený bych byl asi i s devátým místem,“ přemýšlí šestnáctiletý Holčák, který se judu věnuje už od školky.

Miniprofil

V dobrých rukou Hranice| Dobrým judistou se člověk nerodí. Stává se jím postupně. Kromě vynaloženého úsilí je potřeba i kvalitní trenérské vedení. To se dostává i hranickému borci Lubomíru Holčákovi. A hned dvakrát.
V domovském klubu Železo Hranice se Holčákovi věnuje Marek Nádvorník. „Luboš je bojovník. A jeho levá uči mata je smrtící,“ popisuje Nádvorník oblíbený chvat svého žáka. Na Holčákově technice pracuje poslední rok Jiří Štěpán. „Fyzicky je Luboš připravený skvěle. Ale jeho variabilita úchopů ještě není na té nejvyšší úrovni. Jestli na tom zapracuje, bude se moci lépe prosadit i jeho fyzický fond a to se výsledkově projeví,“ říká asistent juniorské reprezentace a trenér krajského výběru Štěpán. Oba trenéři se shodují, že kdyby jejich svěřenec na obou očekávaných turnajích skončil do sedmého místa, byli by spokojeni. „Ale jen malý člověk si dává malé cíle,“ uzavírá Nádvorník.