Holeš? Drtič věrný Columbusu

Gólman hokejových Drtičů Michal Holeš je i letos jasnou jedničkou týmu. Jsem spokojený, pochvaluje si.

Jednou měl na hlavě zelenou, podruhé oranžovou. Nebo si klidně „střihl“ účes, za který by se nestyděl ani zlověstný Joker z filmového Batmana. Mistr extravagance, někdejší hvězda NBA Dennis Rodman, inspiroval svou vizáží kdekoho.

Třeba hokejový gólman Hodonína Michal Holeš (na snímku) si podobné výstřelky zatraceně užívá. Naposledy se mu na hlavě vyjímal žlutý melír v kombinaci se „salátovým“ sestřihem. „Vlasy jsem měl na všechny strany. Ale už jsem se ostříhal. Jak stárnu, mám už jiné starosti,“ říká se smíchem pětadvacetiletá jednička Drtičů.

Jedno mu ale zůstalo. Zatímco rozevlátá hříva jeho hlavu nezdobí, svému brankářského stylu zůstává věrný. A jaký že je? To nedokáže posoudit ani on sám.

„Je takový všelijaký. Někdy trochu splašený. Když jsem byl malý, sledoval jsem Haška nebo Břízu, snažil jsem se je napodobovat. No, a vzniklo z toho tohle,“ pokračuje Holeš.

Při pohledu na vývoj letošní sezony mu to ale neuškodilo. Po vlažném startu patří opět mezi nepostradatelné. A halou duní: „Houle! Houle! Houle!“. To když téměř metrákový chlapík vytáhne nějaký bravurní zákrok.

„Jsem rád, že mám důvěru trenérů. Ze začátku to nebylo nic moc. Možná to bylo výstrojí, kterou jsem vyměnil. Teď se ale cítím výborně a je to na výkonech vidět,“ přiznává Holeš, který v 11. kole druhé ligy proti Uničovu vychytal svou letošní první nulu.

Na jeho formu doplatil i slovenský brankář Marek Stacho, se kterým klubové vedení rozvázalo smlouvu. „Ale vycházeli jsme spolu dobře, Marek je dobrý kluk. Jsem však rád, že jsem potvrdil roli jedničky týmu. Po minulé sezoně jsem čekal, že to budu mít o dost jednodušší,“ dodává.

Loni se mu totiž vedlo náramně. Po příchodu z Orlové se po základní části mohl pochlubit téměř třiadevadesátiprocentní úspěšností zákroků. „A letos by to mohlo být ještě lepší, alespoň o půl procenta,“ doufá Holeš, který před lety nakoukl v dresu Třince i do extraligy.

A jestli někdy přemýšlí o návratu k Ocelářům? V žádném případě! Jeho vysněnou hokejovou adresou je Ohio a stánek tamního týmu NHL Columbusu Blue Jackets.