Horký písek Egypta, to je moje láska

Moře, sluníčko a teplo dohromady označila za jednu ze svých radostí dnes již bývalá zlínská plavkyně Marcela Kubalčíková.

Před necelými čtyřmi lety ukončila Marcela Kubalčíková ve třiatřiceti letech závodní plaveckou kariéru. Zlínská rekordmanka v ní získala úctyhodných jedenasedmdesát titulů mistryně republiky, vybojovala osmé místo na mistrovství světa v Hongkongu v roce 1999 a o rok později na evropském šampionátu ve španělské Valencii získala specialistka na znak a motýlka páté a šesté místo.

Kubalčíková, která pracuje na Univerzitě Tomáše Bati jako asistentka, se v bazénu objevuje i nadále jako instruktorka a kondiční plavkyně. Se Sedmičkou se podělila o své životní radosti.

Kolo

Na kole jezdím ráda především do lesa. Vyrážela jsem třeba na Chřiby i další okolní hory. Moc se mi líbí, že se kolem Zlína rozrůstá síť cyklostezek, protože jsem začala jezdit na kole hodně a dost mě to chytlo. Je skvělé, že z Lesní čtvrti, kde bydlím, je to jenom kousek do lesa. Výhodné je to samozřejmě nejen na kolo, ale také na procházky.

Malé neteře

Protože vlastní děti nemám, největší radostí jsou pro mě dvě neteře – bratrovy dcery. Starší Dita půjde po prázdninách do páté třídy a už plave, mladší Denisa se chystá do druhého ročníku a doufám, že brzy také začne. Podporuji je, věřím, že budou s plaváním pokračovat.

Chata ve Všemině

Část své dovolené a někdy i víkendy trávím na chatě na Všemině. Mám to tam moc ráda, dá se tam skvěle relaxovat. Chodím plavat na přehradu, jezdím na kole, chodím si zaběhat, grilujeme nebo seču trávu. Ráda tam čtu a ani si moc nevybírám co. Baví mě různé žánry. Klidně si přečtu i dobrou detektivku, ale horory nemusím.

Plavání

Když jsem byla malá, musela jsem si plavání na rodičích vyvzdorovat. Tak mě to po první zkušenosti uchvátilo. Pomohlo mi, že mně plavání doporučil lékař, protože jsem měla skoliózu páteře. Plavu vlastně skoro celý život a stále mě to baví, proto se do bazénu vždycky těším.

Projezdila jsem díky plavání celou republiku a k tomu i kus světa a můžu říct, že zlínské Lázně jsou jedním z nejhezčích areálů, jaké jsem poznala. Je to komplex, kde je všechno pěkně pohromadě a perfektně čisté. Třeba takové Lužánky v Brně jsou studené a nepěkné.

Mám radost, že se nedávno dva mladí plavci, Karel Beníček a Markéta Strapková, kvalifikovali na mistrovství Evropy. Jsem ráda, že se tady po určitém generačním útlumu objevili závodníci, kteří patří mezi špičku.

Moře

Miluju moře, sluníčko a teplo. Letos jsem hned po semestru vyrazila do Egypta a bylo to super. Egypt, jeho pláže, písek a krásné památky prostě miluju. Bylo to zrovna v době, kdy byly na Moravě povodně a jenom pár stupňů nad nulou. Tam bylo ale nádherně. Teď jsem se vrátila z Rhodosu. Jezdím docela často, loni jsem byla u moře třikrát.

Lyžování

Jezdím na lyže do Francie, Rakouska a v Česku třeba do Beskyd na Bílou. Jízda na lyžích je vynikající, tady ve Zlíně ale nejsou podmínky pro lyžování úplně nejlepší. Přesto občas chodím na zdejší svah s malými neteřemi.

Zlín

Studovala jsem jedenáct let v Olomouci, ale i když je to pěkné město, vždycky jsem se chtěla vrátit do Zlína. Stejné to bylo, když jsem vyjela někam na závody do světa. A drží mě to dodnes. Mám tady svoje kamarády, za kterými se ráda vracím.
Líbí se mi tu spousta věcí, například to, že se Univerzita Tomáše Bati rozrůstá a ze Zlína se stává univerzitní město.

Také mě těší, jak je zrekonstruované gymnázium na Lesní čtvrti, kde jsem svého času studovala. Těší mě, že je ve Zlíně dost nákupních center. Ráda totiž chodím nakupovat, například do Zlatého jablka. Netrávím tam sice soboty a neděle, ale zajdu tam velmi ráda.