Horu, která přečká apokalypsu, má bránit před fanatiky armáda

Bugarach

Bugarach

Na jihu Francie nastalo pozdvižení. Davy ufologů a esoteriků berou útokem donedávna zcela zapomenutou vesničku Bugarach. Nad ní se totiž tyčí stejnojmenná 1230 metrů vysoká hora, která bude podle různých bizardních proroctví jediným místem planety, jenž přečká letošní apokalypsu. Konec světa má podle starého mayského kalendáře nastat 21. prosince 2012.

„Všichni víme, že uvnitř hory jsou už tisíce let mimozemšťané. Mohou být tou silou, která nám pomůže proti apokalypse,“ shrnuje naděje ufologů Paul Ponssot, vlastník pařížského knihkupectví zaměřeného na esoterickou literaturu.

Zdánlivě úsměvná teorie, jejíhož původu se už nelze dopátrat, má však nyní spoustu kuriózních důsledků v realitě. V odlehlé vesničce s méně než dvěma stovkami obyvatel nastal neskutečný turistický boom. Jen za loňský rok sem přijelo 20 tisíc turistů z celého světa. V oblasti rapidně vzrostly ceny nemovitostí, protože esoterici chtějí vlastnit zemi, na níž apokalypsa nedosáhne. Podnikavci pořádají pro zájemce jakési mystické výpravy. Týdenní bloudění po svazích hory, které zahrnuje setkání se svatým guru či rituální procesí, vyjde na 800 eur, tedy asi 20 tisíc korun.

Z blouznivců máme strach, říká starosta

Místní obyvatelé by sice mohli mít radost, že jim závratně rostou příjmy za služby turistům a že má najednou vesnice celosvětovou popularitu. Invaze „kultistů“ je však spíš děsí a stěžují si, že dřívější klid a bezpečí regionu jsou zničeny. Bojí se také, že v prosinci by se mohla blouznění esoteriků zvrhnout v nepředložené excesy. „Informoval jsem místní úřady o našich obavách a chci, aby byla v prosinci připravena armáda, kdyby byla potřeba,“ říká starosta vesnice Jean-Pierre Delord.

Těžkou hlavu má i majitel místního penzionu Sigrid Benard. „Na zimu penzion vždycky zavírám. Letos mi přesto pořád volá spousta lidí a chce si zarezervovat pokoj na tři týdne před datem apokalypsy a týden po ní, aby viděli, co se bude dít.“

K blízkému setkání třetího druhu má dojít ve Francii

To, že hora Bugarach láká záhadology, není až tak nahodilé. Jistou nepopiratelnou mystickou auru ji přidává nejen to, že má velmi dramatický profil, ale i to, že je geologicky neobvyklá. Říká se jí „hora naruby“, protože horniny na vrcholu masivu jsou geologicky starší než spodní vrstvy.

V souvislosti s Bugarachem je také často zmiňován slavný americký film Blízká setkání třetího druhu o kontaktu lidstva s mimozemšťany u neobvykle vypadající hory. Film byl ovšem ve skutečnosti točen u vrcholu Devil's Tower v americkém Wyomingu. Někteří ufologové se ovšem při cestě do Bugarachu nechali filmem bezesporu inspirovat. Jih Francie tak 21. prosince možná opravdu zažije při invazi esoteriků určitou podobu apokalypsy.