Hračky pro dospělé na internetu táhnou, služby ne

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Zájem Čechů o nakupování erotických pomůcek roste. Internetové obchody s tímto sortimentem letos očekávají o pětinu vyšší meziroční nárůst prodejů. Celkem tak čeští zákazníci a zákaznice za letošní rok utratí podle odhadů odborníků zhruba 1,3 miliardy korun.

Ačkoliv kamenné obchody se zbožím pro dospělé čelí spíše odlivu zákazníků, celkový zájem o nákup erotického zboží v ČR roste. „Na základě dosavadních tržeb odhadujeme, že celkový letošní objem online prodejů bude ve srovnání s loňským rokem asi o 21 procent vyšší. Znamenalo by to, že Češi za nákup erotiky zaplatí asi 1,3 miliardy korun,“ předpovídá David Antić, mluvčí Asociace portálů hromadného nakupování.

Důvodem zvýšené popularity online nákupů může být podle Antiće jejich diskrétnost. „Ve srovnání s nákupem v klasickém sex shopu zákazníci vnímají internetový nákup erotických pomůcek jako diskrétnější a jednodušší,“ uvádí.

Naopak online nákup sexuálních služeb pro většinu zákazníků příliš atraktivní není. „Podle našich zkušeností se ještě relativně dobře prodávaly služby typu pánský striptýz nebo tantrické masáže. Ale například pokusy o přímý prodej zlevněných vstupů do veřejných domů neměly úspěch,“ popisuje Michal Hardyn ze slevového portálu TopSleva.cz, který vidí příčinu ve složení zákazníků. „Okolo 70 procent našich nakupujících tvoří ženy. Ty mají v tomto segmentu zkrátka zájem spíše o zboží než o služby,“ říká.

Vyšším prodejům erotických pomůcek přeje i aktuální roční období. Tradičně nejsilnějším časem je pro prodejce erotického zboží podle Antiće konec roku. „Zájem zákazníků o nákupy sexuálních pomůcek je největší na podzim a v zimě. Lidé nemají tolik prostoru k cestování, jsou spíše doma, a tak hledají nové podněty k ozvláštnění svého sexuálního života,“ říká.

Zajímavým paradoxem se zdá být i to, že tržby společností prodávajících sexuální pomůcky, rostou v obdobích krize a růstu nezaměstnanosti. Erotická aktivita zřejmě působí jako lék proti stresu či dlouhým dnům bez pracovního vytížení.

Obliba erotických pomůcek roste i v zahraničí. Podle dostupných údajů lidé na celém světě utratí za erotické pomůcky v přepočtu okolo 170 miliard korun ročně. Do roku 2020 by se pak tato suma měla zvýšit na 1,3 bilionu korun ročně.