HTC chce vlastní operační systém. Bude to webOS?

HTC

HTC Zdroj: HTC

Na poli Android komunikátorů se společnosti HTC vede nebývale dobře. Už čtvrtý měsíc po sobě vykazuje rekordní tržby, například v červenci to bylo 1,56 miliard dolarů. Nicméně tento úspěch kazí probíhající patentové spory, a operační systém Android. Navzdory tomu, že je zdarma, se začíná společnosti HTC pomalu ale jistě prodražovat. Nezapomínejme, že kromě patentových sporů musí za každé zařízení s Androidem platit ještě Microsoftu.

Koupí Motoroly si Google na poli patentů hodně polepšil a pomohl tím i HTC v patentovém boji proti Apple. Ale i tak v HTC vážně uvažují o tom, že koupí nějaký existující mobilní operační systém, který posléze implementují do svých komunikátorů. Prozradila to ředitelka společnosti HTC, Cher Wang, v rozhovoru pro deník Economic Observer of China.

Horkým kandidátem je webOS od společnosti HP, která pole mobilních zařízení opouští. Jak jsme vás nedávno informovali, plánuje HP webOS licencovat dalším společnostem, ve hře je určitě i jeho kompletní prodej. Mluvilo se také o tom, že má o webOS zájem Samsung, nicméně sám ředitel společnosti to kategoricky popřel.

Cher Wang dále řekla, že „HTC může použít jakýkoli operační systém, který bude chtít. Děláme na rozdíl od našich konkurentů věci odlišně, až v druhé či třetí aplikační vrstvě. Naše síla je v pochopení operačního systému, to ale neznamená, že ho musíme přímo vyrábět.“ K tomu doplnila, že díky prostředí HTC Sense UI by mohli nabízet aplikace nezávisle na použitém operačním systému, právě integrací do Sense UI, která je tou zmiňovanou vrstvou.