Hubnutí je trendy i mezi slony

Na mnoha místech Indie se chrámoví sloni účastní náboženských slavností a festivalů. (Foto: Profimedia)

Na mnoha místech Indie se chrámoví sloni účastní náboženských slavností a festivalů. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Úkol majestátních rozměrů na sebe vzaly úřady v jihoindickém státu Tamilnádu - snížit nadváhu slonů, které tu z náboženských důvodů chovají místní chrámy.

Na mnoha místech Indie se chrámoví sloni účastní náboženských slavností a festivalů. V Tamilnádu jsou ale skoro všechna tato zvířata obézní a správci chrámů jim nyní na radu veterinářů upravují jídelníček.

„Tahle sloní samice, 15letá Parvátí, má 500 kilogramů nadváhu a my se snažíme to snížit,“ řekl serveru BBC v tamilštině představitel jednoho z chrámů v jihoindickém městě Madurai. Osmačtyřicetiletá slonice v jiné maduraiské svatyni váží dokonce o 700 kilogramů víc, než by měla.

Veterináři upozorňují, že obezita a život v zajetí jdou u těchto zvířat ruku v ruce. Jídelníček slonů žijících v džungli prý čítá až 200 různých položek, v zajetí je však často chudší. Divocí sloni také nikdy nedostávají potraviny jako rýže, proso, sůl nebo palmový cukr.

Výzkum ukázal, že zvířata, která žijí ve volné přírodě, obchází denně kvůli potravě území o ploše nejméně 20 kilometrů čtverečních. Sloni v zajetí ale podle expertů jedí nepřetržitě a mají málo pohybu, i když chrámoví zřízenci tvrdí, že své svěřence denně berou na nejméně pětikilometrovou procházku.

K nepohodlí slonů v zajetí podle BBC přispívají i pověry, například ta, že krmení slonů odvrací neštěstí.