Hudební středa se povedla, Clapton i Portishead nadchli

Eric Clapton v Praze

Eric Clapton v Praze Zdroj: CTK

Velká hudební středa se v Praze soudě podle ohlasů a zaplněnosti hal povedla. Do O2 areny se na návrat jednoho z nejvýznamnějších bluesových kytaristů bílé pleti Erica Claptona přišlo podívat na 14 tisíc příznivců, kteří zcela zaplnili plochu a okolní tribuny včetně těch v posledním patře nad skyboxy. Téměř plný byl i koncert Portishead, jejich první pražský ve více než dvacetileté historii.

Vyprodáno bylo i ve Dvořákově síni Rudolfina na koncertu zpěváka Bobbyho McFerrina s jazzovým kvintetem a čtveřicí členů České filharmonie.

Zejména příznivci osmašedesátiletého Claptona si mohli oddechnout, neboť minulý týden kytarová legenda přezdívaná „Slowhand“ zrušila dva koncerty letošního evropského turné – ve Vídni a Stuttgartu – kvůli bolestem zad. Na pódiu vysočanské haly se ale dostavil Clapton svěží a ve formě a pokud jej stále provázely nějaké dozvuky zdravotních potíží, nebylo to znát.

Pražský koncert byl poslední zastávkou letošního Claptonova turné, které umělec s geniálním citem absolvoval k výročí 50 let jeho působení na koncertní scéně. Tomu k radosti mnohých odpovídal i seznam odehraných písniček, většinou velmi známých hitů jako například I Shot the Sheriff, původně z dílny Boba Marleyho, našlapané Crossroads z časů The Cream, o něco rychleji zahraná Layla původně z dob, kdy Clapton hrával v Derek and the Dominos, či téměř hymnická Cocaine od J.J. Calea, kterou celá hlavní část koncertu vyvrcholila v podobě světelné show a návalu energie.

Na své si přišli i příznivci akustického blues, neboť Clapton stejně jako na jeho prvním pražském koncertě před sedmi lety věnoval zhruba čtvrtinu koncertu právě komornímu vystoupení odkazujícímu na jeho multiplatinové MTV Unplugged. A i když nezahrál baladu Tears in Heaven, mnohé nadchnul alespoň právě Laylou či starou bluesovou Nobody Knows You When You´re Down and Out.

Beth Gibbonsová z Portishead při vystoupení v PrazeBeth Gibbonsová z Portishead při vystoupení v Praze | CTKBeth Gibbonsová z Portishead při vystoupení v Praze

Krásná zpráva o smutném světě

Hodnocení: Eric Clapton: 90 procent, Portishead: 100 procent