Hurá na festivaly! Přijede i Iggy Pop

Sezona hudebních festivalů začíná. Přináší osvědčené pecky i zajímavé novinky.

Hudební fandové se nemohou dočkat. Co nevidět sbalí spacáky a vyrazí na první z letních festivalů. Co nového letos nabízejí? V čem se liší, a v čem jsou si naopak podobné? Představovat Colours of Ostrava by bylo zbytečné. Kromě hvězdných jmen jako Iggy Pop (na snímku) nebo The Cranberries přináší novinku v podobě ‚newyorské‘ scény. Největší pavilon na Černé louce se promění v newyorský klub, kde zazní jazz, punk, ska i funky. „Je to velký experiment, v Česku nevídaný. Přineseme kvalitní muziku a výjimečnou výtvarně koncipovanou scénu,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.
Na pohodu sázejí pořadatelé festivalu Štěrkovna Open Music. Podle nich by se lidé měli hlavně dobře bavit a nestresovat se, zda stihnou svého oblíbeného interpreta. „Chceme především vytvořit pohodovou atmosféru, kdy se nikdo nepere, nikdo se nemusí po kotníky brodit v odpadcích a vzduchem nelétají kelímky s pivem,“ nechal se slyšet za organizátory David Moravec.

Tradiční Dokořán

Své pevné místo v kalendáři si už získal festival Dokořán. Akci, kterou čtenáři Sedmičky vyhodnotili jako největší kulturní událost roku 2009, pořádají výhradně dobrovolníci a každoročně se snaží přijít s něčím novým.
Také letos budou kapely vyhrávat na několika pódiích. K tomu se lidé mohou těšit na workshopy, filmový stan, divadelní stan nebo motoshow. Na festivalu zazní známé i méně známe kapely. „Vystoupí u nás skupiny, které nejsou třeba až tak známé, ale nabízejí kvalitu,“ tvrdí dramaturgyně Radka Szelongová. Během posledních let se festival pořádně rozrostl. „Jako o ‚malém‘ mluví o festivalu jen ten, kdo na něm ještě nebyl,“ dodává za pořadatele Lucie Rakowská. Na pódiu se objeví i místní kapely. Ty zabojují o přízeň posluchačů už 2. a 9. července. Na koncertech na karvinském náměstí vybere odborná porota pokaždé pět kapel, které pak vystoupí na festivalu. Postoupí skupiny s dobrým hodnocením a největším ohlasem posluchačů na náměstí. Pořadatelé vyhlásili také novou fotosoutěž. Do 5. srpna mohou lidé posílat fotografie sebe a loga festivalu z různých míst světa na e-mail festival@dokoran.info.

Rockový nářez

Skvělé hudební zážitky letos slibují také festival Masters of Rock ve Vizovicích nebo známá Hrachovka ve Valašském Meziříčí. Ta se letos představí ve zbrusu novém pojetí. Po různých problémech v předchozích ročnících se původní majitelé rozhodli festival ukončit a následně prodat. Pro znovuzískání důvěry fanoušků zvolili noví majitelé skromnější cestu.
„Festival bude jednodenní, začne proto už dopoledne. Snažili jsme se sestavit dramaturgii tak, aby byla lidem blízká a známá. Je postavená na českých a slovenských interpretech, mezi hlavní hvězdy patří například Martin Chodúr,“ udává manažerka festivalu Bára Černá. Letošní novinkou festivalu je také možnost koupit si VIP vstupenku do zákulisí.