Hvězdně obsazená sci-fi pohádka nešlape

Marťan

Marťan Zdroj: cinemart

Pokud jste nečetli stejnojmenný bestseller Andyho Weira, může vám novinka Marťan na první pohled připadat jako volné pokračování Interstellaru; přinejmenším hned poté, co Jessica Chastainová nechá na Marsu samotného Matta Damona, kterého omylem považuje za mrtvého. Ovšem nejen v porovnání s emocionální sci-fi Christophera Nolana je Marťan velmi lehké a optimistické vesmírné dobrodružství, u nějž místo klasiky hraje ABBA.

Právě lehkost snímku udivuje, když za ním stojí Ridley Scott. Brit, který ve Vetřelci roku 1979 redefinoval vizuální jazyk žánru, se obrátil k oslavě neústupného lidského ducha, solidarity a vědy. A výsledek je tak programově inspirativní, že opravdu patří k science fiction. Mise lidské podsádky na Mars zdaleka není tím důvodem, proč tento film nemohl vzniknout podle skutečných událostí.

Zatímco v Interstellaru Damonova osamělého astronauta pud sebezáchovy dovedl k zákeřné sobeckosti, v Marťanovi ho vede k neuvěřitelné vynalézavosti a množství vtipných hlášek. Jeho hrdina uvězněný na nehostinné planetě s omezenými zásobami jídla si skoro nikdy nezoufá, místo toho vyrábí skleník. Jak říkají Američané „shit can happen“, tedy průsery se stávají. Marťan si ale poradí i s tím a výkaly proměňuje v hnojivo.

Nic proti poselství shrnutém i v jedné z písní chytlavého soundtracku I Will Survive. Sebevědomí lidské rasy, která dokáže kolonizovat cokoli, tu ale působí místy spíš jako arogance. Superbotanik se schopnostmi agenta Bournea bez psychologické hloubky a téměř i bez negativních emocí navíc není příliš zajímavá postava na film roztahaný do dvou a půl hodiny, ani s cool charizmatem Matta Damona. Snaha řady hvězdně obsazených pozemšťanů z NASA zorganizovat jeho záchranu, která přiměje i Čínu chovat se solidárně, zabaví o něco víc. Ani v ní nemají mimořádně slušné a pracovité postavy moc co dělat, ale aspoň jich je hodně.

Strhující jsou jen dvě akční scény, na začátku a na konci. Marťan je technicky velmi profesionálně odvedená práce, která svědčí o Scottově zkušenosti a schopnostech, zpochybněných posledními tituly Prometheus, Konzultant a Exodus. Na rozdíl od Gravitace ovšem jeho pohledný vizuál neoslní tak silně, aby zastínil málo přesvědčivý, jednoduchý scénář. Tomu citelně chybí napětí, zato je tam spousta předvídatelnosti.

Marťan
(sci-fi, USA, 141 minut)
Režie: Ridley Scott
Hrají: Matt Damon, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels
Hodnocení: 50 %