I na safari platí přednost zprava

Safari je synonymem dobrodružství. Výpravy divočinou za ještě divočejšími zvířaty inspirovaly mnoho filmových tvůrců i literátů; vzpomeňme například krátkou avšak skvělou povídku Krátké štěstí Francise Macombera od Ernesta Hemingwaye. Následující video je ještě mnohem kratší než Mistrova povídka, zato zachycuje reálný střet s rozezleným zvířetem, konkrétně hrochem. A nejde o žádného roztomilého hrošíka liberijského, o kterého se přetahují sponzoři v zoo.

Výprava v deltě jihoafrické řeky Okavango zastihla dospělého hrocha ve špatném rozpoložení. Přibíhal zprava, patrně se tedy domníval, že má přednost. Tu mu však ekipa terénního vozu upřela, a tak do něj vztekle narazil v plné rychlosti. Fotografující účastník safari píše, že náraz byl tak silný, že to byl hroch, kdo si s sebou málem odnesl jako trofej kus jeho nohy.

Z bezpečí židle před počítačem člověk ocení i jistý humor obsažený v prostém pojetí autentického videa: hroch přibíhá zprava – hroch naráží do auta jako zlostný řidič popelářského vozu – „shit!“ – hroch rytmicky odbíhá, jako by se nechumelilo…