I otcové mají své dny. Tak co jim dáme? Sůl?

Golfový resort Mission Hills, Palm Springs, ilustrační foto

Golfový resort Mission Hills, Palm Springs, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

londýnské nádraží King´s Cross
londýnské nádraží King´s Cross
londýnské nádraží King´s Cross
londýnské nádraží King´s Cross
londýnské nádraží King´s Cross
5
Fotogalerie
Den otců, tedy 16. červen, se blíží a otcové by možná ocenili nejen půlnoční sušenku Oreo (viz současná reklama v televizi). Server Condé Nast Traveler připomíná, že táta nepotřebuje další kravatu, ale dovolená by mu možná přišla vhod. Je tu tedy pár tipů, z nichž každý jistě stojí větší než malé množství lásky nebo špetka soli z pohádky...

Je-li táta sportovním fanatikem...

…doporučuje Condé Nast Traveler zabukovat otci pobyt v jednom z hotelů, kde lze hrát tenis, golf v neskutečné krajině, nebo si užít safari v divočině. Spíše na americké otce pak cílí nabídka návštěvy baseballových stadionů, které nabízejí nečekané kratochvíle jako bazény nebo galerie umění.

Golfový resort Mission Hills, Palm Springs, ilustrační fotoGolfový resort Mission Hills, Palm Springs, ilustrační foto | Profimedia.czGolfový resort Mission Hills, Palm Springs, ilustrační foto

Jestliže je otec znalcem vína či piva...

Server doporučuje jako dárek lístky na Oktoberfest v Mnichově, ale také na podobné akce v jiných německých městech. Zámořského milovníka piva, pro kterého je Evropa stejně tak z ruky jako pro Evropana americké baseballové stadiony, mohou uspokojit alternativy. Znalcům vína server doporučuje návštěvu světových vinic

Oktoberfest 2012Oktoberfest 2012 | profimedia.czObrázek z loňského Oktoberfestu

Pokud otec vyhledává adrenalinové vzrušení

…pak by mohl zkusit bungee jumping z výšky 700 stop na Novém Zélandu, pěší túru v kaňonu Národního parku Zion v Utahu nebo přechod přes aktivní sopku v Indonésii. Jako součást podobných dárkových balíčků server doporučuje připojištění na riziko.

Nehoda při bungee jumpingu se šťastným koncem

Je váš otec fanda do architektury a designu?

Cestovní server doporučuje letenku do měst, kde je architektura hlavní atrakcí: renesance ve Florencii, Gaudího Art Nouveau struktury v Barceloně, nebo krása Art Deco v Miami. Pro cestovatele vlakem přijde vhod připomínka nejkrásnějších světových nádraží.

Má rád umění a kulturu?

Co třeba speciality jako Muzeum matematiků, nedávno otevřené muzeum skupiny ABBA ve Stockholmu, muzeum východoněmecké tajné policie Stasi, či muzeum pizzy v Philadelphii.

Muzeum matematiků v New YorkuMuzeum matematiků v New Yorku | Cntraveler.comMuzeum matematiků v New Yorku

Říkáte, že si táta rád pochutná?

Pak mu splňte labužníkův sen, tedy udělejte mu rezervaci ve španělském restaurantu El Celler de Can Roca, jehož gastronomičtí publicisté nazývají „příštím El Bulli“ (někdejší opakovaně nejlepší restaurace světa – pozn. aut.). Pro otce-labužníky, kteří před molekulární kuchyní dávají přednost nenápadnějším a méně dramatické pochoutkám, server dává doporučení na americké restaurace, kde dělají nebeské hamburgery a sendviče.

Restaurace El Celler de Can RocaRestaurace El Celler de Can Roca | Profimedia.cz

Všechny uvedené tipy chápejte spíš jako inspiraci, která má jistě spoustu tuzemských potažmo evropských alternativ. Další doporučení včetně řady odkazů najdete na stránkách cestovatelského portálu Condé Nast Traveler.