Indická raketa vynesla na oběžnou dráhu 104 satelitů naráz

Indie vyslala do vesmíru 104 satelity

Indie vyslala do vesmíru 104 satelity Zdroj: CTK

Indie vyslala do vesmíru 104 satelity
Indie vyslala do vesmíru 104 satelity
3
Fotogalerie

Indická raketa dnes na oběžnou dráhu naráz vynesla 104 satelitů. Překonala tak dosavadní rekord z roku 2014, kdy Rusové do vesmíru vypustili najednou 37 družic, informovala dnes s odvoláním na indickou vesmírnou agenturu ISRO agentura DPA.

Raketa vzlétla dnes ze základny Šríharikóta na stejnojmenném ostrově v Bengálském zálivu. Kromě jednoho velkého satelitu o hmotnosti 714 kilogramů nesla také 103 takzvaných nanosatelitů, které váží méně než deset kilogramů.

Tří vynesené družice patří Indii, 96 Spojeným státům a další Izraeli, Kazachstánu, Spojeným arabským emirátům, Švýcarsku a Nizozemsku. Tyto menší satelity váží dohromady 664 kilogramů.

Indický premiér Naréndra Módí označil úspěšnou misi rakety za "další hrdý moment" vědecké obce i celého indického národa.

Vynesení více satelitů v jediné misi snižuje náklady. To je výhodné pro Indii, která se jako efektivní, ale přitom levný dopravce snaží získat větší podíl na lukrativním trhu vynášení komerčních satelitů na oběžnou dráhu.

Indie se zařadila mezi kosmické velmoci už v roce 1981, kdy jako sedmý stát na světě vypustila vlastní nosnou raketu s družicí na palubě. V posledních letech zaznamenal indický vesmírný program řadu úspěchů.