Vesmírný závod o 500 milionů finišuje. K dobytí Měsíce se letos chystá pět firem

Vesmírný modul izraelské SpaceIL

Vesmírný modul izraelské SpaceIL Zdroj: www.space.com

Vesmírný modul izraelské SpaceIL
Vesmírný modul japonské Hakuto
Vesmírný modul IndusRover
Vesmírný modul MoonExpress
Měsíc
7
Fotogalerie

Závod soukromých společností o dobytí Měsíce se pomalu blíží ke konci. Google v rámci své soutěže Google Lunar X Prize potvrdil pět finalistů, kteří mají do konce letošního roku vypravit robotickou sondu na přirozenou družici planety Země. Pro vítěze má technologický obr připravenou odměnu 20 milionů dolarů (přes 500 milionů korun).

V pětici finalistů jsou firmy SpaceIL z Izraele, MoonExpress z USA, TeamIndus z Indie, Hakuto z Japonska a mezinárodní syndikát SynergyMoon. Pokud některá z nich pomýšlí na odměnu ve výši 20 milionů dolarů, musí odstartovat ze Země nejpozději 31. prosince 2017, dopravit pak sondu na Měsíc, ujet s ní přes 500 metrů po jeho povrchu a odvysílat zpět na Zemi videa a fotografie.

Tým, který dorazí na Měsíc jako druhý, může počítat s odměnou pěti milionů dolarů. Dalších pět milionů dolarů je připraveno na odměny za bonusové úkoly - jedním z nich je například vyfotografování místa prvního přistání člověka na Měsíci.

Každý z finalistů plánuje využít k dopravě jinou raketu. Izraelská firma SpaceIL chce svůj modul dopravit pomocí rakety Falcon 9. Modul by se navíc neměl na povrchu Měsíce pohybovat, ale je zkonstruován, aby se mohl požadovaných 500 metrů přeletět.

Americký tým Moon Express zase poletí s raketou Electron společnosti Rocket Labs startující z Nového Zélandu. Výsledek mezinárodní spolupráce tým Synergy Moon chce využít raketu Neptun společnosti Interorbital Systems. Indický tým Indus stejně jako japonský tým Hakuto zase využijí indických služeb PSLV (Polar Satelltie Launch Vehicle), tedy rakety, která Indii slouží už více než 20 let.

Již deset let existující soutěž Lunar X Prize se inspirovala u staršího projektu Ansari X-Prize. Tato soutěž nabízela svého času 10 milionů dolarů za vybudování první provozuschopné vesmírné lodi soukromou společností. Konec termínu v roce 2004 však nikdo nestihl.

Google Lunar X Prize měla původně končit v roce 2012, následně se organizátoři rozhodli posunout termín o dva roky a nakonec až do konce roku 2017. Pokud však do konce letošního roku žádná raketa na Měsíc neodstartuje, soutěž se zruší, napsal web qz.com.