Intel chystá počítače ovládané hlasem či gesty, investuje 100 milionů dolarů

Na stánku Intelu byly k vidění především již známé ultrabooky, ale také tablety s procesory Intel Core a chytré telefony s Atomem

Na stánku Intelu byly k vidění především již známé ultrabooky, ale také tablety s procesory Intel Core a chytré telefony s Atomem Zdroj: Daniel Karchnak

Ovládání počítače hlasem či pomocí gest už není hudbou vzdálené budoucnosti. Fond Intel Capital, odnož výrobce čipů Intel, dá na vývoj podobných aplikací 100 milionů dolarů. První výsledky vývoje dorazí na trh ještě letos.

Intel Capital převede peníze na zvláštní fond pojmenovaný Intel Capital Experiences and Perceptual Computing Fund, peníze chce rozdělit během příštích dvou až tří let. Intel odmítá jmenovat firmy, které podpoří. Investovat bude hlavně do dotykových displejů, rozpoznávání hlasů, gest či emocí nebo biometriky.

„Nový fond bude investovat do firem začínajících i těch, které pracují na vývoji podobných aplikací. Bude jim poskytovat podporu při rozvoji podnikatelských aktivit, budování globální sítě a získávání technologií potřebných k celosvětovému rozšíření těchto technologií,” uvedl šéf fondu Intel Capital Arvind Sodhani.

Americký gigant už vývoj podobných technologií podporuje. Spolu se společností Creative technology chce ještě letos dostat na trh počítačovou 3D kameru reagující na gesta. Americký prodejce Best Buy už nyní vybavuje počítače s čipy Intel hlasovým ovládáním. Uvedení na trh se blíží i technologie na rozpoznávání obličeje od firmy Sensible Vision, která bude sloužit místo hesla.

Intel doufá, že nové technologie přispějí ke snadnějšímu a přirozenějšímu ovládání počítače. „Přístroje s lidskými smysly — tedy schopností vidět, slyšet a vnímat stejně jako lidé — byly dlouho tématem sci-fi, nicméně dnes jsou díky inovacím informačních technologií doslova na dosah,” dodal Sodhani.

Loni odstartovaná iniciativa Intelu propagující vývoj aplikací na ovládání počítačů pomocí všech smyslů slaví úspěch. Software pro vývojáře si dosud stáhlo deset tisíc uživatelů.