Intel investuje v Číně 1,5 miliardy dolarů, chce posílit na trhu smartphonů

Intel

Intel Zdroj: CC BY-NC 2.0: Josh Bancroft via Flickr

Americká technologická společnost Intel chce v Číně proinvestovat až 1,5 miliardy dolarů. V hledáčku má dva výrobce čipů pro mobilní zařízení. Snaží se tak zlepšit svou pozici na stále rostoucím trhu smartphonů, kde zatím dominuje konkurenční výrobce čipů Qualcomm.

Za částku v přepočtu přesahující 32 miliard korun by americká firma měla získat podíly ve společnostech Spreadtrum Communications a RDA Microelectronics. Odkoupí je od investiční společnosti s vazbami na čínskou vládu Tsinghua Unigroup.

Dohoda je oboustranně výhodná, Intelu zajistí oporu pro expanzi činnosti na významném trhu, čínští výrobci získají podporu pro design a vývoj čipů, což je strategicky důležité i pro pekingskou vládu.

„Strategická spolupráce mezi Tsinghua Unigroup a Intelem sahá od vývoje přes marketing až po kapitálové investice, což demonstruje důvěru Intelu v čínský trh a polovodičový průmysl,“ cituje agentura Reuters slova Čaa Wej-kua, prezidenta čínské investiční společnosti v prohlášení Intelu.

Do zmiňovaných producentů čipů má Intel investovat skrz nově vytvořenou holdingovou společnost, která je vlastní. Podle agentury Bloomberg půjde o podíl až dvacet procent.

Intel se snaží proniknout do mobilních zařízení

Aktuální krok Intelu souzní se strategií více proniknout do odvětví mobilních zařízení, kterou nastavil loni jmenovaný šéf firmy Brian Krzanich. Nynější investice například přichází jen šest měsíců po té, co Intel dohodl s čínským výrobcem Rockchip na výrobě levných čipů s architekturou a značkou Intel.

„Čína je dnes největším spotřebním trhem pro chytré telefony a má nejvyšší počet uživatelů internetu na světě. Dohody s Tsinghua Unigroup podtrhují devětadvacetiletou tradici investic a práce Intelu v Číně,“ cituje slova Krzanicha Bloomberg a dodává, že zatímco Intel spolupráci s Čínou utužuje, prošetřuje tamní antimonopolní úřad činnost firem jako je právě Qualcomm, Microsoft, General Motors či japonské automobilky.