Intel v Las Vegas představil počítač o velikosti SD karty

Šef Intelu představuje Intel Edison

Šef Intelu představuje Intel Edison Zdroj: CTK

Spotřební veletrh elektroniky v Las Vegas CES 2014 vstoupil do dalšího dne. Jak je zatím patrné z představených produktů, na veletrh dorazila revoluce nositelných zařízení. Intel představil technologii Edison - počítač o velikosti SD karty, který má posunout kupředu internet věcí. Epson se pro změnu pochlubil vylepšenými chytrými brýlemi.

Jako základ pro technologii Edison posloužil Intelu miniaturní čip Quark, která má být konkurenční jednodušším čipům ARM. Intelu se přitom podařilo kompletní počítač dostat na plochu o velikosti běžné SD karty. Hlavním smyslem celé platformy je samozřejmě internet věcí a integrace počítačů a senzorů do zařízení, ve kterých ještě nejsou. Připojení na internet a propojení s dalšími zařízeními je v tomto případě samozřejmostí.

Šéf Intelu Brian Krzanich představuje Edison

Na platformu chce Intel lákat především vývojáře. Chystá kvůli tomu soutěž „Make it Wearable“, kde mohou úspěšní účastníci získat ceny až v hodnotě 1,3 milionů dolarů za produkty postavené na Edisonu. Výherce prvního místa si odnese půl milionu dolarů a potřebné kontakty a pomoc pro sériovou výrobu.

Jak podotkl šéf Intelu Brian Krzanich, existuje vysoký počet referenčních zařízení, která lze nosit, jako jsou například chytrá sluchátka poskytující biometrická data a funkce pro fitness, chytrá náhlavní souprava, jež je schopná integrace se stávajícími technologiemi osobních asistentů a umožňuje intuitivnější spotřebitelskou zkušenost, nebo chytrá bezdrátová nabíječka v podobě misky. Pro Intel je tak inovace nositelné elektroniky stěžejní.

Epson vylepšil své chytré brýle a předstihl Google Glass

Zájem novinářů i veřejnosti vyvolala v Las Vegas také firma Epson, která představila vylepšené chytré brýle. Inovovaný model Moverio BT-200, který je oproti svému předchůdci BT-100 lehčí a menší, prý podle prvních ohlasů překonává i Google Glass.

Od Glass se brýle Moverio v mnohém liší. Epson neumístil veškerou elektroniku do brýlí, ale drátového ovladače velikosti mobilního telefonu, který slouží zároveň jako baterie. Brýle si poradí s 3D obrazem, zvukem standardu Dolby Digital Plus a běžnými aplikacemi, v adaptéru s 1,2 GHz dvoujádrovým čipsetem totiž běží Android 4.0.4. O spojení se světem se postará Wi-Fi, Bluetooth, DLNA a Miracast, o úložiště pak 8GB interní paměť a slot na SD. Nechybí ani klasická mobilní senzorová výbava - vestavěná kamera, mikrofon, GPS a gyroskop. Nový odlehčený model by měl být k dispozici v květnu 2014. Starý model BT-100 Epson na americkém trhu prodává za 700 dolarů, čili je zřejmé, že ten nový a vybavenější levnější určitě nebude.