Internet po MegaUpload: Kdo se bojí, ten se činí

Megaupload

Megaupload

Některé weby pro sdílení souborů začaly rušit své programy odměn pro uploadery a jsou vidět i větší změny.

Minulý týden zavřený MegaUpload nebyl zdaleka jediný svého druhu, služeb pro ukládání a následné hromadné stahování souborů je celá řada. Jejich provozovatelé nyní různě reagují a často dochází k omezení služeb, úpravě podmínek, změně bonusových programů a k důslednějšímu promazávání nahlášených souborů. Důvodem je bezpochyby obava, že by je mohl potkat osud MegaUpload.

MegaUpload.com

Služba je kompletně odstavena, stejně tak navázané MegaVideo, MegaPay a MegaPorn. Nelze ji využívat ani pro soukromé účely. Provozovatelé jsou ve vazbě, čeká je soud, a brzké obnovení služby proto není pravděpodobné.

Zákaz na stránkách MegauploaduZákaz na stránkách MegauploaduStránky Megaupload.com už zdobí jen oznámení o zabavení domény

4Shared.com

Masivní promazávání databáze. Postupně mizí vše, co zavání porušením autorských práv.

Filejungle.com

Ukončil program odměn pro uploadery, jinak sdílení funguje dál. Rychle však mizí warez. Později zablokováno pro přístup z USA.

FilePost.com

Zaznamenali jsme informace o ukončení programu odměn pro uploadery, ovšem zatím tomu nic nenasvědčuje. Program je zatím na webu dostupný.Ve velké míře však mizí soubory a několik uživatelských účtů bylo zablokováno.

Fileserve.com

Ukončil program odměn pro uploadery, jinak sdílení funguje dál. Řada uživatelů s abnormálním sdílením warezu prý byla zabanována. Později přichází zprávy, že jsou některé účty přímo mazány. Později zavedeno omezení jen na osobní použití – stahovat může jen ten, kdo nahrál.

Pouze pro soukromé účely, hlásí FileServe a ostatním neumožní soubory stáhnoutPouze pro soukromé účely, hlásí FileServe a ostatním neumožní soubory stáhnoutPouze pro soukromé účely, hlásí FileServe a ostatním neumožní soubory stáhnout

FileSonic.com

Veřejné stahování souborů z databáze bylo zrušeno, nyní je možné nahrávat a stahovat soubory pouze soukromě. Pro šíření warezu tak FileSonic pozbyl smyslu. Zrušen byl také program odměn pro uživatele, jejichž obsah byl nejvíce stahován. V diskuzních fórech se šíří informace, že ve FileSonic probíhá vyšetřování FBI.

Uploadbox.com

Tady to provozovatelé vzali zkrátka a službu kompletně ukončili. Uživatelé si mohou své soubory stáhnout do 30. ledna, pak bude vše smazáno a služba zrušena.

Uploaded.to

Ke službě zablokovaný přístup z amerických IP adres. U nás se zdá, že funguje beze změn dál.

Uploadstation.com

Zcela zablokované sdílení souborů – ani z anonymního účtu si nahraný soubor nestáhnete. Ukončení programu pro vyplácení odměn uploaderům.

sdílení souborů ukončeno...sdílení souborů ukončeno...Na podobné hlášky dnes narazíte často

VideoBB.com

Služba zaměřená na sdílení videa umožňuje tato videa na webu přímo přehrát. Nejprve byl ukončen program pro vyplácení odměn pro uploadery, později došlo k rychlému promazávání obsahu až byla nakonec smazána úplně a služba odstavena.

Videozer.com

Podobně jako u VideoBB byl nejprve zrušen program odměn pro uploadery, později zmizela všechna videa.

U následujících webů zatím nedošlo ke změnám. Není-li uvedeno jinak, u každého jsme vyzkoušeli nahrání souboru s videem a jeho sdílení dál

BayFiles.com

Nezaznamenáno žádné omezení, ani stížnosti na náhlé mazání ve velkém.

CZshare.com

Vše funguje beze změn včetně vyplácení provizí a na dotaz Živě.cz nám bylo odpovězeno, že se ani žádné změny v dohledné době nechystají.

Edisk.cz

Pokračuje bez žádného omezení.

Hellshare.cz

Oblíbené české úložiště láká na odměny pro posyktovatele obsahu. Na dotaz Živě.cz nám bylo odpovězeno, že služba funguje standardně dál a o ukončení výplat se prozatím neuvažuje.

Hotfile.com

Vše zatím funguje beze změny. Sice jsem v jednom diskuzním fóru zaznamenal zprávu o zrušení programu odměn pro uploadery, ovšem informace to byla zatím ojedinělá. Hotfile jinde zmiňován není a informace o affiliate programu jsou na webu dále.

Mediafire.com

Šéf služby v médiích prohlásil, že Mediafire je profesionální služba, která nemá postavený byznys na pirátství. Podobně jako u RapidShare tedy vše funguje dál a nic se nemění.

QuickShare.cz

Česká služba s výplatou odměn, vše zatím zůstává beze změn.

RapidShare.com

RapidShare byl dříve hodně známým domovem warezu a čelil několika soudním sporům, proto se nyní snaží důsledně dodržovat legislativu DMCA. Ale také právě proto jeho obliba klesá. Nic se nemění a vše funguje.

ShareRapid.cz

Jeden z oblíbených českých webů funguje beze změny. Dokonce jsme na něm našli novou funkci vyhledávání v souborech přímo na webu (dříve jen skrze aplikaci)

Ulož.to

Česká jednička běží dál. Provozovatelé nemají obavy z podobného osudu jako MegaUpload, drží se v mezích zákona a důsledně mažou nahlášený škodlivý materiál. Zůstává fungovat i dříve sporné vyhledávání.

Wupload.com

S bonusovým programem pro uploadery provozovatelé služby skončili už v listopadu, aktuálně tedy nedochází k žádným změnám.