iPhone v palubní desce auta: Apple představil CarPlay

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Apple CarPlay
Siri údajně pomůže s vytočením čísla, případně zavolá na zmeškaný hovor.
Systém CarPlay v automobilu
Kromě hudební aplikace je zde podpora i pro další: Podcasts, Beats Radio, iHeartRadio, Spotify, Stitcher.
Hlasová navigace, informace o aktuální hustotě dopravy, odhadovaný čas dojezdu do cíle. To vše v prostředí uzpůsobeném pro palubní desku vozu.
5
Fotogalerie
Koncept, který by propojil iPhone s automobilem, sliboval Apple už od léta 2013. Nyní firma představila ucelenou službu CarPlay. Nová platforma by se měla ještě tento týden představit na autosalonu v Ženevě.

Apple si s automobily rozumí už delší dobu. Řada moderních vozů umí přehrávat hudbu z iPhonu. Na skutečnou integraci obou technologických světů však došlo až nyní. Zajímavostí je, že Apple neprezentoval novinku na Světovém mobilním kongresu v Barceloně, ale předvede ji na až autosalonu v Ženevě.

CarPlay je koncept, který má umožnit používání iPhonu v autě, aniž by se řidič při řízení rozptyloval držením samotného telefonu. iPhone se propojí s autem, obraz z telefonu se přesune na obrazovku palubního počítače a ovládání se zjednoduší na úroveň několika málo tlačítek na volantu. Ve hře je i hlasová asistentka Siri. Jak tvrdí server americké televize CNBC, CarPlay umožní nejen telefonování, ale také navigaci a poslech hudby.

Všechny možné značky, Volkswagen zatím ne

Apple už dříve oznámil, že CarPlay bude možné v Ženevě vidět ve vozech Ferrari, Mercedes-Benz a Volvo. V průběhu letošního roku se pak CarPlay rozšíří na palubní desky vozů Honda, Hyundai a Jaguar. Později se objeví i v BMW, Fordu, značkách koncernu General Motors, Kia, Mitsubishi, Nissanu, Peugeotu a Citroënu, Subaru, Suzuki a Toyotě. V podstatě jen jediný obří koncern nová technologie prozatím míjí - Volkswagen.

CarPlay nebude fungovat všem
Systém CarPlay bude kompatibilní pouze s novými iPhony - tedy verzemi 5, 5S a 5C.

Podpora platformy CarPlay by měla být k dispozici ve třinácti zemích. Vzhledem k pravděpodobnému ovládání systému hlasem je téměř jisté, že v Česku se CarPlay jen tak neobjeví - hlasová asistentka Siri prozatím neumí česky.

O propojení auta a mobilu zajímá Google
Konkurent Google má sice robotická auta, ale o integraci mobilního telefonu a automobilu se zajímat o dost později než Apple. Spolupráci s automobilkami představil Google až letos v lednu na veletrhu International CES. Podporu Open Automotive Alliance vyjádřilo Audi (Volkswagen), General Motors, Honda a Hyundai.
Telefony s Androidem nicméně už nyní často obsahují režim pro použití v automobilu. Nabízí ho například Samsung.
Speciální režim pro řidiče nabízí také telefony s Windows Phone. Microsoft také nabízí technologii pro automobily - Sync používá americký Ford.