Írán prý podváděl, když ukazoval své nové bezpilotní letadlo

Vizualizace bezpilotního stroje Koker

Vizualizace bezpilotního stroje Koker Zdroj: www.altair.com.pl

Americký blogger a pilot Gary Mortimer odhalil podvod Íránu. Tamní agentura Mehr začátkem listopadu informovala o úspěšném letu nového bezpilotního letadla místní výroby. Označila ho jménem Koker-1 a věrohodně popsala jeho technické parametry. Mortimer však zjistil, že Íránci si pouze zdatně pohráli s programem Photoshop a podvrhli fotografii letadla, které před čtyřmi lety vzniklo na univerzitě u Tokia.

Jde o stroj QTW z roku 2008. Jeho tvůrci jsou studenti univerzity v Čibě, kteří při vývoji spolupracovali s firmou GH Craft. Fotografie zveřejněná v Íránu je identická s tou, která byla pořízena při letu stroje QTW v Japonsku, ale jsou na ní umazány vrtule na budově za strojem.

Agentura Mehr psala o úspěšném letu Kokeru-1. Umí prý vzlétnout vertikálně a pak změnou pozice křídel pokračovat v horizontálním letu. Ve vzduchu vydrží tři hodiny a obletí prostor o průměru 170 kilometrů. Má prý být využíván při pozorovacích letech a záchranných akcích. Zemi monitoruje díky kameře napájené solárními bateriemi. Agentura dokonce slibovala, že veřejnost se bude moci na letadlo podívat na prosincovém leteckém salonu na ostrově Kíš.

Mortimer o íránském podvodu informoval na serveru The Atlantic Wire. Není prý vyloučeno, že se japonské letadlo přetřené na íránské národní barvy na Kíši objeví.

Íránci často informují bombasticky o údajných úspěších ve vývoji vojenské technologie. Na 3. prosince chystají zásadní novinku, která se má týkat amerického bezpilotního letounu Sentinel. Stroj se zřítil loni na íránské území u hranice s Afghánistánem a Íránci později tvrdili, že dokážou vyrobit jeho kopii. Podle agentury Fars americká rozvědka na íránskou zprávu o Sentinelu netrpělivě čeká.