Íránský film v pražském Světozoru uvede herečka Lejla Hátamíová

Lejla Hátamíová

Lejla Hátamíová Zdroj: Profimedia.cz

Íránský oscarový film Rozchod Nadera a Simin uvede 13. února v pražském kině Světozor představitelka hlavní role Lejla Hátamíová.

„V pátek 13. února od 20:30 hodin se ve velkém sále Světozoru uskuteční projekce tohoto snímku, který získal Oscara a Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film a Zlatého medvěda z Berlinale. Promítání ozdobí osobní účast představitelky hlavní hrdinky Simin, která bude po projekci s diváky besedovat,“ uvedla Klára Skřenková ze společnosti 2media.

Rozchod Nadera a Simin, strhující manželské drama ze současného Íránu, ukazuje, jak fatálně mohou být lidské osudy a rodinné vztahy ovlivněny společenskými předsudky a přísným právním systémem. Vstupenky v ceně 110 korun jsou v prodeji v pokladně kina Světozor.

„Těší nás, že jen několik týdnů po ukončení úspěšného čtvrtého ročníku Festivalu íránských filmů se můžeme do kina Světozor vrátit s tak mimořádnou událostí. Festival ukázal, že nejde jen o prezentaci těch nejlepších íránských filmů, ale také o cenný impuls ke spolupráci českého a íránského filmového průmyslu,“ komentoval to programový ředitel přehlídky Káve Dánešmand. Festival uvedl nejnovější snímek Lejly Hátamíové Poslední krok, který přivezl režisér a hereččin manžel Ali Mosaffa.

Jedinečnou příležitostí k bezprostřednímu setkání s hvězdou světového filmu, držitelkou ceny za nejlepší ženský herecký výkon na Berlinale 2011 a na MFF Karlovy Vary 2012, budou tři pražské workshopy pořádané Prague Film School 10., 11. a 12. února.

Lejla Hátamíová se narodila 1. října 1972 v Teheránu. Po studiu na střední škole se přestěhovala do Lausanne ve Švýcarsku, kde studovala elektro-inženýrství na švýcarském federálním technologickém institutu, po dvou letech přešla na studium francouzské literatury. Kromě rodné perštiny mluví francouzsky, anglicky a německy. V roce 2014 byla členkou hlavní poroty na festivalu v Cannes.