Island postaví po 1000 letech první chrám k uctívání Tóra a Ódina

Islandská metropole Reykjavík

Islandská metropole Reykjavík Zdroj: Profimedia.cz

Na kopci nad islandskou metropolí Reykjavíkem bude tento měsíc zahájena stavba velkého pohanského chrámu, kde budou moci Islanďané veřejně uctívat severské bohy Tóra, Ódina či bohyni Frigg. Půjde o první takovou svatyni na ostrově od vikinských dob.

Obyvatelé Skandinávie začali opouštět víru v severské bohy kolem roku 1000 našeho letopočtu, kdy postupně konvertovali ke křesťanství. V poslední době ale moderní verze pohanství znovu získává na Islandu popularitu.

Novopohanské sdružení Ásatrúarfélag (Ásové se nazývají bohové v severské mytologii), které bylo založeno v roce 1972, uvádí, že počet jeho členů se za posledních deset let ztrojnásobil. Nyní má podle oficiálních statistik na ostrově s 330.000 obyvateli 2400 členů.

Severský bůh Ódin, hlavní bůh severského panteonu, s typickým párem havranů.Severský bůh Ódin, hlavní bůh severského panteonu, s typickým párem havranů. | Profimedia.cz

Chrám, který se bude tyčit na vrchu Öskjuhlíd, pojme na 250 lidí. Budou se zde konat svatby, pohřby a další rituální obřady, jako například udělování jména. Plánuje se ale také pořádání koncertů a podobných akcí.

„Domnívám se, že dnes už nikdo nevěří v jednookého muže, který jezdí na osminohém koni (Ódina),“ prohlásil islandský hudební skladatel Hilmar Örn Hilmarsson, který působí jako velekněz ve sdružení Ásatrúarfélag, jehož cílem je propagovat víru v severské bohy a konat pohanské obřady. „Vnímáme tyto příběhy spíš jako básnickou metaforu a manifestaci přírodních sil a lidské psychiky,“ dodal.

Severský bůh Thor. Bůh hromu, deště, nebe a plodnosti země.Severský bůh Thor. Bůh hromu, deště, nebe a plodnosti země. | Profimedia.cz

Stavba chrámu by měla být dokončena v příštím roce. Budova bude částečně zapuštěna do země a její klenba bude proměnlivým způsobem propouštět sluneční světlo v závislosti na ročních obdobích.