IT firmy proti Trumpovi, některé začaly imigranty podporovat

Sundar Pichai

Sundar Pichai Zdroj: CTK

Google
Sundar Pichai z Google
Logo firmy Linkedin na burze v New Yorku
Sídlo LinkedInu v Mountain View, CA
Airbnb
9
Fotogalerie

Americký technologický sektor odmítl imigrační výnos prezidenta Donalda Trumpa. Řada firem zůstala u nesouhlasného prohlášení, některé společnosti ale rozhodly, že budou finančně podporovat nejen své dotčené zaměstnance, ale i organizace pomáhající imigrantům.

Z technologických gigantů se mezi prvními ozval Google. Jak uvedl šéf Sundar Pichai, Trumpův výnos se týká nejméně 187 zaměstnanců firmy. Google je nyní bude finančně podporovat. Mimo to Google vytvořil krizový fond s částkou ve výši čtyř milionů dolarů, který bude sloužit organizacím pomáhajícím imigrantům v USA. 

K novému nařízení se vyjádřil také Microsoft, podle něhož se dotklo nejméně 76 zaměstnanců. "Věříme, že imigrační zákony mohou a měly by chránit veřejnost, aniž by poškozovaly svobodu projevu nebo náboženského vyznaní," zaznělo z firmy, kterou vede Satya Nadella, rovněž imigrant. 

Pracovní portál LinkedIn, nyní součást zmíněného Microsoftu, v reakci na Trumpa rozšířil program podpory imigrantů také na území USA. V praxi to znamená, že firma bude úzce spolupracovat s nejméně 30 pobočkami Mezinárodního výboru pro uprchlíky po celých Spojených státech.

Na Trumpův výnos zareagovaly také další americké podniky. Například Airbnb ústy svého šéfa Briana Cheskyho zajistí bezplatné ubytování každému, kdo se kvůli výnosu nedostane do USA. „Nevpouštět uprchlíky do Ameriky není správné a my musíme stát při těch, které to zasáhne,“ uvedl Chesky.

Jak v této souvislosti připomněl Vala Afshar z technologické firmy Salesforce, byli to právě příslušníci první nebo druhé generace imigrantů, kteří založili nejen Apple a Google, ale také Facebook, Amazon, IBM, Uber, Yahoo nebo eBay.

Trump v pátek na 120 dní pozastavil program Spojených států pro přijímání uprchlíků a až do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie. Trumpův příkaz dále na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze sedmi zemí, s nimiž jsou spojené obavy z terorismu.