USA lákají mozky z ciziny, začnou rozdávat „startupová víza“

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ilustrační foto
Silicon Valley, USA (ilustrační foto)
Silicon Valley
4
Fotogalerie

Spojené státy chtějí zjednodušit vízovou povinnost pro podnikatele ze zahraničí, kteří v zemi zakládají start-upy. Umožní to dekret nyní už bývalého prezidenta Baracka Obamy. Takzvaná startupová víza mají platit od poloviny července 2017. Otázkou však zůstává, jak se k novince postaví současný americký prezident Donald Trump.

Obamova administrativa fakticky nevytvořila žádný nový druh víza, jen imigračním úřadům uděluje pravomoc rozhodovat o imigrantech s větší benevolencí. Od 17. července tak mohou cizinci žádat o zvláštní status, který jim umožní v zemi zůstat dlouhodobě a budovat start-up.

K udělení "startupového víza" však musí žadatel splnit několik podmínek, jak vyplývá z oficiálních dokumentů. Firma, která neexistuje déle než tři roky, by měla vykazovat potenciál rychlého růstu a vytváření nových pracovních míst.

Nezbytnou součástí je také důvěra amerických investorů. Byznysmen žádající o vízum by měl mít pro svůj start-up zajištěnou investici v objemu nejméně 345 tisíc dolarů (téměř 8,7 milionu korun). Mezi další požadavky patří například to, že žadatelé musí vlastnit minimálně 15 procent firmy.

Vydaná vízová karta může s prodloužením platit až pět let. To se týká nejenom samotného podnikatele, ale také jeho partnera nebo partnerky či dětí. Startupové vízum však může být zrušeno ve chvíli, pokud úřady získají dojem, že firma už není prospěšná americké společnosti nebo ekonomice.

Díky novince by mohly USA přijmout kolem třech tisíc podnikatelů ročně, kteří by podle Úřadu pro národní bezpečnost mohli představovat "významný společenský přínos".

Krok správným směrem. Záleží ale na Trumpovi

Podle Patricka Collisona z Irska jde o krok správným směrem. Collison v San Francisku společnosti na zpracování plateb Stripe. "Myslím, že novinka bude mít zásadní dopad na podnikání a potenciálně celou americkou ekonomiku," řekl už před časem deníku New York Times.

Návrhu Obamovy administrativy dává za pravdu loni zveřejněná studie Národního ústavu pro americkou politiku. Podle ní totiž více než polovina amerických technologických start-upů v hodnotě více než miliardy dolarů má minimálně jednoho zakladatele, který z USA nepochází.

Otázkou však zůstává, jak se k dekretu postaví nová administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Sám Trump se k tématu zatím nevyjádřil, aktuální vízovou politiku ale údajně považuje vůči Američanům za "neférovou". V inauguračním projevu navíc vzkázal, že bude upřednostňovat americkou ekonomickou sílu.