Kolik migrantů přijme Trump? Fakta o uprchlících v USA

Donald Trump přednesl svoji první řeč ve funkci prezidenta Spojených států amerických

Donald Trump přednesl svoji první řeč ve funkci prezidenta Spojených států amerických Zdroj: Reuters

Demonstrovali občasné USA všech věkových skupin
demonstace proti Trumpovi slavila úspěch
Demonstranti jsou jasně proti příkazu Donalda Trumpa
Tito lidé názor Donalda Trumpa ohledně přistěhovalců rozhodně nesdílí.
Tito lidé názor Donalda Trumpa ohledně přistěhovalců rozhodně nesdílí.
14
Fotogalerie

Přečtěte si výběr údajů o přijímání uprchlíků v USA (prezident Donald Trump nařídil pozastavit program přijímání uprchlíků):

 

 

- V minulém rozpočtovém roce (říjen 2015 až září 2016) přijaly Spojené státy zhruba 85 000 uprchlíků. Téměř tři čtvrtiny (72 procent) z přijatých uprchlíků byly ženy a děti.

- Podle agentury DPA 70 procent uprchlíků pocházelo z pouhých pěti zemí: Demokratické republiky Kongo, Sýrie, Barmy, Iráku a Somálska. Podle agentury AP bylo asi 12 500 migrantů ze Sýrie.

- Pro rozpočtový rok 2017 plánovala předchozí administrativa Baracka Obamy přijetí až 110 000 uprchlíků, Trump tento maximální počet uprchlíků snížil na 50 000. Od října, kdy v USA začíná nový rozpočtový rok, do letošního 20. ledna přijaly Spojené státy dle DPA téměř 30 000 uprchlíků.

- Dle washingtonského Cato Institute cizinci ze zemí, které jsou zahrnuté v Trumpově výnosu o pozastavení program pro přijímání uprchlíků (Írán, Irák, Libye, Somálsko, Súdán, Sýrie a Jemen), nezabili od roku 1975 na americké půdě jediného Američana. Mezi odsouzenými za přípravu nebo provedení teroristického činu v USA bylo dle institutu v letech 1975 až 2015 ze zmíněných zemí šest Íránců, šest Súdánců, dva Somálci, dva Iráčané a jeden Jemenec.

PODÍVEJTE SE NA PROTESTY PROTI TRUMPOVĚ IMIGRAČNÍ POLITICE: 

- Uprchlíci dle institutu celkem (tedy včetně těch z jiných zemí) zabili tři Američany, všechno to jsou případy ze 70. let. Všechny smrtelné džihádistické útoky od 11. září 2001 provedli útočníci s americkým občanstvím nebo lidé s povolením k pobytu, nikoliv uprchlíci, uvedl Cato Institute.