Italové vyvíjí 3D tiskárnu na těstoviny. Chtějí s ní prorazit u restaurací

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Paola Sucato

Výroba špaget stiskem jednoho tlačítka – tak si představuje už blízkou budoucnost italská společnost Barilla. Spolu s nizozemskými vědci pracuje na 3D tiskárně, která zvládne výrobu všech druhů těstovin. Zájem by měly mít hlavně restaurace, píší italské deníky.

Existenci projektu, o kterém už několik měsíců spekulují kuchařské blogy, potvrdil eindhovenský institut TNO. Vývoj běží už dva roky, řekl nizozemskému deníku Trouw šéf projektu Kjeld van Bommel. Barilla, největší výrobce těstovin na světě, se zatím k projektu nechce vyjadřovat.

Cílem projektu je kromě 3D tiskárny vyvinutí speciálních „patron“ naplněných těstem, pomocí kterých budou moci restaurace pro své hosty vyrábět těstoviny tvarované na přání. „Když někdo například slaví stříbrnou svatbu, pozve svou ženu na jídlo a může jí překvapit těstovinami ve tvaru růže,“ uvedl van Bommel. „V principu je možný jakýkoli tvar,“ dodal.

Překážkou nasazení v praxi je zatím rychlost „tisku“. Během dvaceti minut by tiskárna měla zvládnout přinejmenším 15 až 20 nudlí, požaduje Barilla. „To zvládneme,“ věří van Bommel. „Už nyní dokážeme tisknout desetkrát rychleji než na začátku našich experimentů.“

TNO exprimentuje i s výrobou dalších potravin pomocí 3D tiskáren. Institut věří, že pokud nedostatek běžných potravin dožene lidstvo ke konzumaci alternativ jako jsou hmyz či řasy, 3D tiskárny je budou umět dodat v podobě, která bude strávníky méně odrazovat.

TNO experimentuje s „tiskem“ různých potravin

Petr Baudiš: Bez lidí, co se vrtají ve věcech, by se zastavil vývoj