Jaguar chce auta nejen vyrábět, ale i sdílet. Založil kvůli tomu start-up

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: JLR

Automobilky hledají cesty, jak se přizpůsobit éře, kdy stále více lidem vyhovuje se o jeden vůz střídat s ostatními majiteli a ve vyspělém světě klesá počet automobilů na hlavu. Jaguar Land Rover pro tyto účely založil v Londýně technologický start-up InMotion. Zaměřit se má na tvorbu mobilních aplikací a rozvoj služeb, které se změnami přístupu k vlastnictví vozů souvisejí.

InMotion začne testovat různé způsoby, jak uspokojit poptávku po levnějším a zelenějším cestováním, než poskytuje standardní vlastnictví vozu.

Jeden z nich má představovat vývoj mobilní aplikace pro tzv. car-sharing, tedy koordinované využívání aut několika majiteli či v rámci sdružení.

Přečtěte si komentář Lukáše Kovandy:

„Proto má fungovat InMotion jako start-up – aby dokázal pracovat dostatečně flexibilně a udržet tempo s neustále se proměňujícím světem mobilních technologií a služeb,“ uvedl Adrian Hallmark, strategický ředitel automobilky.

V nově založeném týmu má pracovat až třicet zaměstnanců. Nejprve začnou podrobně mapovat, s jakými dopravními problémy se lidé nejčastěji setkávají, následně z těchto podnětů vzejdou experimenty v reálném světě.

Proběhnou-li ke spokojenosti potenciálních zákazníků a uživatelů nových digitálních řešení, firma začne s přípravou obchodního modelu a vývojem potřebné technologické platformy. Jaguar Land Rover by tak doplnil automobilky BMW a Toyota, které již ve vybraných městech zprovoznily vlastní služby a aplikace usnadňující sdílení a pronájem vozu.