Jak postupovat při výběru realitní kanceláře

Jak postupovat při výběru realitní kanceláře

Jak postupovat při výběru realitní kanceláře

Realitní trh letos jede na plné obrátky, tak se opět tématem stávají realitní kanceláře, jejich serióznost a schopnosti realitních makléřů.

Realitní kancelář z regionu

Zda prodávat přes velkou realitní kancelář, nebo přes malou regionální? To je otázka! Zde se těžko radí, protože to má své pro a proti. Malá realitka se více snaží, velká mívá zase dostatečné finanční zajištění na reklamu.

Ale ať si vyberete velkou nebo malou realitní kancelář, důležité je, aby její makléři byli přímo z regionu, kde vaše nemovitosti nacházejí. Pokud pro makléře není efektivní dojíždět flexibilně s každým zájemcem na individuální prohlídky, tak to nebude dělat – a mnozí zájemci se ani k vám nedostanou.

Řádné prověření je základ

Rozhodně prověřte realitní kancelář, vašeho makléře i osoby jednatelů a majitelů společnosti, se kterou zvažujete spolupracovat. Měli byste si ověřit, zda nefigurují v insolvenčním rejstříku, v evidenci exekucí, zda nemají nějaký rizikový zápis v obchodním rejstříku, jaká je jejich obchodní historie… atd. Také se podívejte, jestli společnost zveřejňuje účetní uzávěry (což prý nedělá 52% firem – viz zdroj). Dobré reference od známých jsou dobrý vodítkem, ale nespoléhejte jen na ně.

Vypadá to sice složitě, ale v dnešní době je takové prověřování už hračka. Pro prověření realitní kanceláře můžete použít například portál http://www.informaceofirmach.cz/ s aplikací CRIBIS, protože do své databáze kompiluje informace o firmách v ČR i SR ze všech důležitých rejstříků, registrů a evidencí - a má tam i neveřejná data od inkasních agentur. A tento portál je pro toto prověřování maximálně vhodný i z důvodu, že uživatelům umožňuje prověřit ekonomické vazby firem a lidí - současné i z minulosti.

Úschova kupní ceny

I v případě, že na žádné varovné informace nenarazíte, vyžadujte úschovu kupní ceny v advokátní, notářské nebo bankovní úschově. Za žádných okolností nedeponujte kupní cenu na účtech realitní kanceláře.