Jak psi pomáhají zlepšit zdraví dětí

Jak psi pomáhají zlepšit zdraví dětí - ilustrační foto

Jak psi pomáhají zlepšit zdraví dětí - ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Pokud přemýšlíte o pořízení čtyřnohého kamaráda, máme pro vás dva další dobré důvody proč se přiklonit k variantě „ano“. Nová studie zjistila, že jedinci, jejichž matky měly v období těhotenství (či tří měsíců po porodu) psa, méně trpí alergiemi a problémy s nadváhou.

Přítomnost psa totiž mj. znamená i přítomnost řady mikroorganismů, které dětem pomáhají vytvářet si lepší imunitu. Z daného hlediska jsou důležité zejména bakterie Ruminococcus a Oscillospira, spojované rovněž s nižší obezitou. Odborníci proto zjišťovali, kolik jich ve střevech tříměsíčních miminek žije.

„Pokud se v domácnosti nacházel pes, množství těchto dvou bakterií dvojnásobně vzrostlo,“ konstatovala epidemioložka Anita Kozyrskyj z University of Alberta.

Psi mohou obohatit střevní biom dětí jak přímo, tak nepřímo – tedy prostřednictvím matky. Jinými slovy, tento efekt se projevil i v rodinách, které se ještě před narozením dítěte rozhodly svého mazlíčka zbavit.

Z výsledků dotyčné studie rovněž plyne, že chov domácích zvířat snižuje pravděpodobnost přenosu vaginálního GBS (streptokok skupiny B) během porodu. Tato nebezpečná bakterie novorozencům může způsobit zápal plic.