Jak zmást samořídicí auta? Někdy stačí jen poničit dopravní značky, varují odborníci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Uber

Ilustrační foto
Dopravní značka
3
Fotogalerie

Když se mluví o největších rizicích spojených s autonomními vozidly, obvykle přijde na řadu možnost hacknutí celého auta nebo jeho nespolehlivost ve špatném počasí. Experti z Washingtonské univerzity ale varují před mnohem závažnějším problémem – samořídicí vozidla se zmatou, když někdo poničí dopravní značku.

Výzkumníci své poznatky zveřejnili ve studii, která se věnovala možným útokům na autonomní auta v reálném světě, nejen softwarovém. Na základě nejrůznějších testů zjistili, že pokud útočník ví, jak mechanismus pro rozpoznávání objektů jednotlivé předměty hodnotí, lze ho jednoduše zmást.

Jde to například pomocí obyčejných samolepek. To je problém, který může vyústit v závažné dopravní nehody.

Kdokoli, kdo o těchto informacích ví a vlastní tiskárnu, by mohl ve světě samořídicích vozidel byť jen jako vtip nalepit na značku samolepku a vytvořit masový chaos. Výzkumníci proto navrhují, aby vozidla vyhodnocovala informace kontextuálně.

Proč by měla být značka STOP uprostřed dálnice? Proč by ve vesnici byl rychlostní limit 100 kilometrů v hodině? Vozidlo by tak mohlo na základě vzhledu okolí značku ignorovat. Pomoci by měla i výroba dopravního značení z pevnějšího a protilepivého materiálu. Dopravní značkaDopravní značka|archiv