Mercedes si dal patentovat airbag pro chodce, jiným automobilkám se ale podobná technologie neosvědčila

Daimler, Mercedes-Benz

Daimler, Mercedes-Benz Zdroj: ctk

Airbag pro chodce
Airbag pro chodce
Airbag pro chodce
Airbag pro chodce
Airbag pro chodce
10
Fotogalerie

S airbagem pro chodce už kdysi přišlo Volvo. Většího rozšíření se ale toto řešení nedočkalo. Možná to změní Mercedes.

Automobiloví výrobci se neustále snaží vylepšit bezpečnost svých modelů. Trendem jsou hlavně různí elektroničtí pomocníci pomáhající s řízením nebo zasahujícím v případě nouze. Pracuje se ale i na jiných řešeních, jak zvýšit bezpečnost aut. Konkrétně Mercedes-Benz si nyní nechal patentovat airbag pro chodce.

Mohlo by se zdát, že trojcípá hvězda objevila tímto patentem Ameriku, vždyť airbag pro chodce už v roce 2012 představilo Volvo. Švédská značka ho nabídla v modelu V40, většího rozšíření se ale nedočkal. Už o rok později dokonce tehdejší viceprezident Volva Lex Kerssemakers prohlásil, že toto řešení nemá budoucnost a nahradí ho jiné systémy. Jmenovitě funkce automatického brzdění s rozpoznáváním chodců, která v případě hrozící srážky auto před chodcem samočinně zastaví.

Mercedes ale myšlenku oživuje, jeho řešení se ale od toho švédského lehce liší. U trojcípé hvězdy je airbag pro chodce vlastně rozšířením vyskakovací kapoty, která snižuje riziko vážného zranění chodce.

Jakmile senzory systému vyhodnotí, že je srážka nevyhnutelná, zadní část kapoty se zvedne nahoru a zároveň se bezpečnostní vaky nafouknou v prostoru A-sloupků. Chodec tak nedopadne na velice tuhé A sloupky, které jsou pro něj hodně nebezpečné, ale do „měkkého.“

Airbagy jsou umístěné ve speciální textilní trubce, přičemž jejich jeden konec je připevněn k horní části předního sloupku karoserie a druhý k hraně kapoty.

Celý článek - včetně videa - naleznete na stránkách auto.cz >>>