Japonci se bojí, aby výroba paměťových čipů Toshiba nepadla do čínských rukou

Sídlo společnosti Toshiba

Sídlo společnosti Toshiba Zdroj: Reuters

Použité čipy Toshiba
3
Fotogalerie

Investiční fond INCJ, za nímž stojí japonská vláda, by mohl patřit k favoritům na koupi nejlukrativnější části společnosti Toshiba. Hodnota divize, která vyrábí počítačové čipy, je odhadována až na 18 miliard dolarů.

Předchozí první kolo nabídek, kterého se zúčastnilo několik soukromých společností, k prodeji nevedlo. Nyní oznámil svůj zájem i fond INCJ. „Sestavili jsme interní tým, který se bude tímto obchodem zabývat,“ potvrdil listu Financial Times předseda fondu Toshiyuki Shiga.

Zároveň uvedl, že fond může investovat zhruba 9,2 miliardy dolarů a musí najít pro druhé kolo nabídek ještě další partnery.

Japonská vláda se může snažit prostřednictvím fondu získat kontrolu nad výrobou čipů, kterou vnímá jako otázku národní bezpečnosti. „Používají se v systémech umělé inteligence a přístrojích připojených k internetu,“ uvedla k tomu agentura Reuters.

Japonci jsou také na Toshibu hrdí jako na vlajkovou loď svého průmyslu, takže by mohli nést nelibě převzetí firmy zahraničním vlastníkem. Mezi zájemce patří mimo jiné americká společnost Apple a největší výrobce elektroniky na světě, skupina Foxconn s centrálou na Tchaj-wanu.

Toshiba chce prodejem výroby čipů získat peníze na pokrytí obrovských ztrát z bankrotu své americké divize Westinghouse, která byla zaměřena na jaderné technologie. Tyto ztráty přesahují šest miliard dolarů.

Více o prodeji Toshiby čtěte ZDE >>>