Japonsko bude v roce 2016 testovat taxi bez řidičů

Robot Taxi v Japonsku

Robot Taxi v Japonsku Zdroj: Repro qz.com

Google už poměrně dlouho vyvíjí a v ostrém provozu testuje vlastní technologii pro auta bez řidiče a vlastní řešení chystá Tesla Motors a další společnosti. Japonsko je ale stále místem, kde je používání nejrůznějších druhů robotů asi největší na celém světě.

Už příští rok by tak měl být spuštěn testovací provoz společnosti Robot Taxi, což bude taxi řízené kompletně počítačem. Zákazníci si klasicky objednají převoz, taxi dorazí na zadané místo a doveze je do cílové pozice.

První jízdy začnou v prefektuře Kanagawa a místech, kde nejsou dostupné vlaky nebo autobusy. V rámci testování bude stále přítomen člověk, který bude automatickou jízdu kontrolovat a případně zasáhne. Finální ostré nasazení se očekává v roce 2020.

V podobném směru se celosvětový zásah očekává od společnosti Uber, která získává popularitu po celém světě a je značně postavená na technologické platformě. Právě Uber by se mohl do budoucna stát největší službou pro placenou přepravu lidí, která bude využívat systém pro řízení bez lidského řidiče.

Článek vyšel na webu Živě.cz