Japonský robot Evolta se chystá na drsný havajský triatlon

robot Evolta

robot Evolta Zdroj: ctk

Maličký japonský robot Evolta, který již úspěšně zlezl útesy Grand Canyonu a absolvoval legendární vytrvalostní automobilový závod 24 hodin Le Mans, má před sebou další ambiciózní cíl. Je jím pověstný triatlon Ironman na Havaji.

Robota, který má zhruba velikost lidské ruky a podobá se dětské hračce, čeká na jedné z nejtěžších triatlonových tratí světa v souladu s pravidly tohoto sportovního odvětví plavání, jízda na kole a běh, oznámila dnes firma Panasonic, z jejíž dílny robot pochází.

„Tento závod je nesmírně náročný i pro trénované sportovce, ale domnívám se, že stojí zato to zkusit,“ prohlásil konstruktér robota Tomotaka Takahaši. „Robot bude na trati čelit mnohým útrapám, ale já věřím, že je překoná a uspěje,“ dodal.

Během závodu robot urazí přibližně 230 kilometrů, což musí dokázat za týden (168 hodin). Sportovcům zabere zdolání stejné vzdálenosti desetkrát kratší dobu.

„Evolta dosahuje jen desetiny výšky dospělého člověka, takže jsme usoudili, že mu závod zabere desetkrát víc času,“ vysvětlil Takahaši.

Pro tři disciplíny je zelenobílý robot vybaven třemi různými těly - jedno je usazeno na miniaturním jízdním kole, další je umístěno v kruhové obruči a podepřeno zadním kolem a poslední má rozpřažené paže a spočívá na ploutvi. Právě plavecká podoba robota představovala pro konstruktéry největší výzvu. „Musel jsem vymyslet, jak zajistit, aby byl robot vodě odolný,“ řekl Takahaši.

Baterie, které robot nese na zádech a které budou v Japonsku na prodej od 21. října, lze údajně až 1800krát dobít. Mezi další rekordy, jež Evolta překonal, patří kupříkladu jeho 500kilometrový pochod ze současné japonské metropole Tokia do historického hlavního města Japonska Kjóta.