JazzFest nabízí žhavé bicí i filharmonii

Hlavní hvězdou JazzFestu je jedinečný bubeník Horacio „El Negro“ Hernandez, který v Čechách dosud nehrál.

Hernandez hrál s řadou hudebních velikánů, ať už jde o jazzové legendy jako McCoy Tyner nebo Michel Camilo, rockové hvězdy Carlose Santanu či Steva Winwooda nebo jako člen proslulých latino souborů, jako je například Tito Puente's Tropi-Jazz All Stars. Je jedním z nejrespektovanějších bubeníků současnosti. Na festivalu vystoupí se svou skupinou Italuba.
Premiéry jsou hlavním rysem již sedmadvacátého ročníku mezinárodního jazového festivalu. Z toho pod názvem JazzFest a organizačně pod patronací Jazzového kruhu slaví letos desetileté jubileum.
Po loňské premiéře má festival opět dvě části. Festivalovou předzvěstí budou dva koncerty v Sokolově, následující týden začne v Karlových Varech hlavní část JazzFestu.
„Koncerty v Sokolově nabídnou klasický swing v Big Bandu MDK Sokolov, fúzi jazzu a blues v podání ASPM Jana Spáleného a funky-soul skupiny Top Dream Company s vynikajícím zpěvákem Vojtou Dykem. V Karlových Varech se pak představí vyloženě moderní kapely,“ přibližuje ředitel festivalu a saxofonista Milan Krajíc.
Na festivalových koncertech se odehraje několik premiér, včetně jedné světové. „Držitel několika cen Grammy Horacio Hernandéz nikdy nehrál v Čechách. Premiéru bude mít právě na JazzFestu. Poprvé se tu představí i kvartet basisty Filipa Spáleného Los Quemados, s naší kapelou M. K. Collective zahrajeme premiérově nové skladby a světovou premiéru budou mít skladby Miloše Boka, Jaroslava Nováka a Jeana Gasparda Páleníčka v provedení Severočeské filharmonie Teplice,“ upozorňuje Krajíc.
Na závěrečném koncertu festivalu zazní díla, která se pohybují na pomezí soudobé vážné hudby, jazzu a rocku. Pálečníčkova skladba Arianna má rock doslovně v podtitulu - rocková suita. Vedle filharmoniků účinkují tři dětské sbory - Zvonek Karlovy Vary, Ústecký dětský sbor a Chorus Angelus Praha. Koncert se odehraje v sedleckém kostele sv. Anny.
K festivalu patří Cena Gustava Broma, kterou od roku 1998 uděluje Český rozhlas Brno na základě hlasování odborníků. Letos ji obdrží dirigent a trumpetista Vladimír Valovič, který řídí Orchestr Gustava Broma. Pomyslně tak cenu dostává i celé těleso, které slaví sedmdesát let.

Program JazzFestu:

SOKOLOV

12. 10., 19.00, MDK, klub „M“ ASPM Jana Spáleného, Big Band MDK Sokolov & host Josef „Bažík“ Pavelka 14. 10., 19.00, klub „M“ Top Dream Company & V. Dyk

KARLOVY VARY

20. - 23. 10., 16.00, Vřídelní Kolonáda Big band Gringos, M.K. Collective, Swingdows, Jazz KVé
22. 10., 19.30, Divadlo Husovka M.K. Collective, Atarés (Cuba/Rus/CZ)
23. 10., 19.00, Thermal Los Quemados, The Beadbeat, předání ceny Gustava Broma, Horacio „El Negro“ Hernandez (USA)
23. 10., 23.00 Panasonic Jazz KVé - jamsession
24. 10., 17.00, kostel sv. Anny Sedlec Severočeská filharmonie Teplice, Miloš Bok M. Bok: Svatováclavská intráda pro žestě, tympány a varhany M. Bok: Večerní mariánská píseň pro mezzosoprán a orchestr J. G. Páleníček: Malá symfonie J. Novák: Arianna, rocková svita