Je nejvyšší čas přihlásit děti na tábor

Zájem o letní tábory je v Opavě velký. Zbývají poslední volná místa. Na pobytových i příměstských akcích.

Pětatřicetiletá prodavačka Eva Hrachovcová se vždycky na jaře změní v manažerku. Musí pro celou rodinu naplánovat prázdniny. Skloubit svoji dovolenou v zaměstnání s volnem partnera a babiček, zajistit letní tábory i rodinnou dovolenou není jednoduché. Hlavně tábor pro děti musí zamluvit včas, zbývají poslední volná místa.

Porcování prázdnin

„Mám dva letní měsíce, které musím rozporcovat tak, aby všechno na den sedělo,“ popisuje Hrachovcová. Osmi a devítiletou dceru nechce nechávat samotné doma a musí jim rozplánovat celé prázdniny.
„Holky jezdí na jeden pobytový tábor a loni jsme k tomu přidali i příměstský. Byla to velká pomoc, aspoň si pak můžeme vzít týden dovolené s partnerem společně a celá rodina někam vyrazit,“ dodává Hrachovcová.
Táborový pobyt rodina dcerám zamlouvá už v dubnu, u příměstského to nechává až na prázdniny. To se ale letos nemusí vyplatit, rodiče dětem začali dopředu zamlouvat i místa na příměstské tábory.

Příměstský? Také plno

„Rodiče reagují na nabídky už od února. U spousty pobytových táborů máme poslední volná místa. Letos jsou děti dopředu přihlášené i na příměstské tábory. Jeden máme dokonce už teď v květnu plně obsazený,“ líčí situaci Hana Montagová z opavského Střediska volného času.
Příměstské tábory u Opavanů bodují rok od roku více. „Začínali jsme se dvěma příměstskými tábory, teď jich máme třikrát tolik. Příští rok bychom jimi chtěli pokrýt celé letní prázdniny. Je to dobrá volba pro rodiče, kteří nemají tolik dovolené a hledají, kam budou chodit jejich děti v červenci a srpnu,“ popisuje Montagová.
Chodit na příměstský tábor už dnes také neznamená hrát hry v klubovně nebo v parku. Děti jezdí na kolech, střílejí, zdolávají horolezeckou stěnu, jezdí na koních, poznávají zvířata, učí se anglicky nebo hrají bowling. Také nabídka činností na pobytových táborech se rozšiřuje. Děti tancují, zpívají, nacvičují divadelní představení, natáčejí reklamy, pátrají po stopách zločinců, hrají si na piráty z Karibiku, ale také sportují, cvičí, sjíždějí řeky a vyrábějí keramiku.
„Velký zájem je u nás například o Barevný týden. Je to výtvarný tábor s výrobou keramiky. Děti často jezdí také na vodácké tábory,“ uvádí táborová vedoucí Montagová.
Pro organizátory letní táborů v červnu začínají finální přípravy jednotlivých táborů. Hned po Dni dětí odjíždějí na jednotlivá táborová místa stavět stany, stožáry a vybavit areál vším potřebným. Jakmile skončí, nastěhují se do stanů první malí táborníci. Pro mnohé je už jen spaní ve stanu v přírodě zážitek.
„Na táboře jsem byl už dvakrát a chystám se znovu. Nejlepší je spaní ve stanu. Taky se těším na kamarády z loňska,“ říká devítiletý Jakub Rozsíval. Jezdí do údolí Moravice.

Přátelství a spolupráce

Podle táborových vedoucích i psychologů dětem táborový pobyt prospívá. „Doma sedí u počítače a televize a najedou se ocitnou pod stanem, musí mýt nádobí, sekat dřevo, vyjít s ostatními. Pro každého je to škola,“ popisuje dlouholetá táborová vedoucí Lenka Bártová. Dodává, že právě na táborech vznikají velká přátelství.
Podle psycholožky Ludmily Mrkvicové děti na táborech rozvíjejí vlastnosti, které v běžném životě ve městě nedostanou takový prostor.
„Děti by na tábory rozhodně jezdit měly, má to na ně dobrý vliv. Poznají nové kamarády, naučí se spolupracovat. Dítě také zjistí, že když chce něčeho dosáhnout, musí vyvinout úsilí. Naučí se přizpůsobit okolí,“ vyjmenovává výhody táborových pobytů Mrkvicová.
Letní tábory v Opavě pořádá Středisko volného času, Dětská agentura, sportovní nebo zájmové oddíly i jazykové školy. Informace o termínech, cenách a zbývajících volných místech rodiče najdou na webu jednotlivých organizací.

SEDM TIPŮ NA POBYTOVÝ TÁBOR Vodácký putovní tábor - sjíždění Ohře - SVČ Opava, 9.–16.7., 3200 Kč
Barevný týden - výtvarné práce, keramika - SVČ Opava, 10.–17.7., 4200 Kč
Dobrodružství Sherlocka Holmese – logické hry, bojové aktivity – Dětská agentura, 10.–19.7., 3290 Kč
Aerobic show - sportovní aktivity - SVČ Opava, 2.–6.8., 2300 Kč
Piráti z Karibiku - dobrodružství, zábava - Dětská agentura, 3.–12.8.,3290 Kč
Léto plné skřítků – rodiče s dětmi do 8 let, zábava s rodinou skřítků – Areka Opava, 15.–22. 8., dospělý + dítě 5200 Kč
Televizní show - výroba seriálů, reportáží, reklam - SVČ Opava, 16.–27.8., 3600 Kč

SEDM TIPŮ NA PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR Prázdninový mix - sport, počítače, výlety, bazén, bowling - SVČ Opava, 19.–23.7., 200 Kč/den
Prázdninový mix - sport, počítače, výlety, bazén, bowling - SVČ Opava, 26.–30.7., 200 Kč/den
O zvířatech - výlety, hry, soutěže - SVČ Opava, 9.–13.8., 200 Kč/den
Angličtina a in-line - výuka jazyka, bruslení, koupání - CVČ Kravaře, 9.–13.8., 1300 Kč
Kurz outdoorových aktivit - kolo, střelba, horolezectví - SVČ Opava, 16.–20.8., 300 Kč/den
Anglický tábor pro náctileté - angličtina formou hry - jazyková škola Abeceda, 23.–27.8., 1990 Kč za celý týden
Sportovní tábor - cyklistika, míčové hry, koupání - SVČ Opava, 23.–27.8., 200 Kč/den