Jeden zápas, dvě kontumace

Ragbistům Havířova mohla cestu do extraligy zkomplikovat jen Olomouc. A výsledek vzájemného zápasu se několikrát měnil.

Ragbisté RC Havířov po dvou letech opět vybojovali postup do extraligy. Do elitní soutěže postoupili přímo, ale bylo kolem toho hodně rozruchu. A to především v duelu o první místo, který sehráli s Olomoucí. První vzájemný zápas vyhrál Havířov 21:0, v odvetě na Hané se pak děly zajímavé věci. Utkání skončilo porážkou hostů 13:20. Jelikož ale zápas skončil rozdílem sedmi bodů, Havířov získal takzvaný defenzivní bod a zůstal na prvním místě.
Olomoucké vedení si ale všimlo, že za tým nastoupil Michal Juřínek, který je kmenovým hráčem Vyškova, a podalo protest. Zápas tak byl kontumován a Olomouc vyhrála 30:0. Tímto výsledkem se dostala do čela tabulky. „Pravidla se neustále mění a podle nových pravidel, pokud některý hráč nastoupil alespoň k jednomu ze tří posledních utkání za svůj mateřský klub, nesmí hostovat v žádném jiném oddíle, a tudíž nesmí hrát,“ vysvětlil sekretář klubu Karel Gaman. Nicméně utkání mělo ještě další dohru. „Také jsme podali protest. Od začátku zápasu mě zaujal hráč, který měl úplně jinou a lepší techniku míče. Těžko by se takové věci naučil v Olomouci. Šetření zjistilo, že ragbista je veden v jiné ragbyové unii. Zápas tak byl znovu kontumován, tentokrát v náš prospěch. Myslím, že podobná věc se může stát jen v českém ragby. Nikdo tak nezískal žádný bod a bodový rozdíl byl mezi námi stejný,“ dodal na vysvětlenou trenér Pavel Lištvan.

Cíl? Šesté místo

Havířov tak postoupil přímo do extraligy. „Byl to náš cíl. Kdyby se to nepovedlo, určitě bych na svoji funkci rezignoval,“ prohlásil Lištvan. (Pavel Lištván byl po postupu stejně odvolán). „Udělali jsme to na protest hráčské kabiny. Hráčům se nelíbil styl hry, jakým trenér vedl mužstvo v mistrovských zápasech,“ uvedl sekretář klubu Karel Gaman.
V průběhu sezony havířovští ragbisté ve většině případů své soupeře doslova válcovali. Navzdory všemu Lištvan nebyl vždy spokojený. „Hráči jako by se vždycky uklidnili dostačujícím náskokem a pouštěli soupeře do slibných situací. S tímto problémem jsme se zabývali celou sezonu,“ uvedl Lištvan. Příprava na extraligu začne 13. července a Lištvan věří, že nedopadnou jako Zlín, který v soutěži střídají. Ten nevyhrál ani jedno utkání. „Chtěl bych, abychom hráli okolo šestého místa,“ přeje si Lištvan. Havířovští chtějí kádr posílit, základ by měl ale zůstat stejný. „Zůstává i lídr týmu Pavel Indrák, který v sezoně patřil k nejlepším na hřišti a i mimo něj působil na ostatní jen tím nejlepším dojmem,“ sdělil Lištvan. Indrák, který se vrátil do kolotoče ragby po dvouleté přestávce zaviněné dopingem, měl do hry obrovskou chuť. Kromě toho, že hrál za svůj Havířov, hostoval ještě v extraligových Říčanech. „Po tom, co jsme s Havířovem vybojovali postup, momentálně zažívám zklamání. S Říčany jsem chtěl titul, ale bohužel jsme vypadli v semifinále,“ sdělil Indrák.