Jedna tuna oxidu uhličitého. Obří vesmírné těleso upozorňuje na znečišťování ovzduší

NextGenPark

NextGenPark Zdroj: BoysPlayNice

NextGenPark
NextGenPark
NextGenPark
NextGenPark
NextGenPark
8
Fotogalerie

Obří ocelová kontrakce potažená PVC se zjevila v zapadlé brněnské uličce. Skulptura připomínající vesmírné těleso má připomínat rostoucí nároky na spotřebu a její negativní dopady na životní prostředí.

Monumentální nafukovací objekt, jehož autory jsou členové mezinárodní architektonické a urbanistické kanceláře Kogaa, symbolizuje zhruba jednu tunu oxidu uhličitého. Novou městskou dominantou tak chtěli autoři podpořit veřejnou diskuzi o životním prostředí. „Vesmírné nafukovací plavidlo“ se proto přes den promění v diskuzní centrum, v noci se transformuje na plátno, na kterém poběží interaktivní animace zobrazující hlavní ukazatele produkce oxidu uhličitého. 

Samotná konstrukce Next Gen Parku je ekologicky udržitelná. Základ tvoří jednoduché lešení, nafukovací část na zakázku ručně ušila brněnská firma. Díky speciálním otvorům pro projektory funguje i jako 360stupňová obrazovka pro venkovní akce. Objekt lze navíc lehce omýt a opakovaně použít. Instalace na Pohořelci je totiž dočasná a autoři pro její využití hledají nová místa po celém Česku.

KOGAA je mezinárodní kreativní kancelář působící na poli architektury, urbanismu, interiérového a produktového designu se sídlem v Brně, České republice. Díky přítomnosti specialistů v inženýrské činnosti a interiérovém designu jsou zakázky interně konzultovány ve všech rovinách po celý průběh vývoje projektu.