Čeští vědci testují biopaliva nové generace. Po řepce přichází na řadu štěpka, piliny a sláma

biopaliva

biopaliva Zdroj: ctk

KLDR pěstuje řasy, bude z nich biopalivo.
Úroda řepky bude letos menší
Úroda řepky bude letos menší
4
Fotogalerie

Dřevní štěpky, piliny, sláma, ale třeba i řasy. Tyto materiály mohou být v budoucnu použity coby bioložky druhé generace a přimíchávány do pohonných hmot za účelem plnění stále přísnějších emisních norem Evropské unie. Společnost Unipetrol oficiálně představila biopalivo druhé generace, na kterém pracuje její výzkumně vzdělávací centrum UniCRE.

Novodobé biopalivo vzniká v laboratořích UniCRE v Chemparku Záluží u Litvínova v rámci inovačního projektu COMSYN v mezinárodním unijním programu pro výzkum a inovace Horizon 2020.

Projekt se zaměřuje na výrobu biopaliv druhé generace z odpadní biomasy, tedy výše zmíněných materiálů. Novinka se chemicky i možnostmi použití zásadně liší od současných bioložek. Zavedení paliv druhé generace získaných technologií Fischer-Tropschovy syntézy přinese snížení obsahu kyslíku a především nenasycených uhlovodíků způsobujících možný vznik polymerních úsad v palivovém systému osobních vozidel.

Představení nových biopaliv přichází po dvouleté testovací fázi. A nejde jen o samotné přimíchávání. UniCRE a další spolupracující organizace totiž při prezentaci prozrazují, že vyrobené palivo z dřevní štěpky může samo o sobě sloužit k pohonu vozu se vznětovým motorem. Na rozdíl od současného metylesteru řepkového oleje prý navíc nehrozí poškození motoru. Pracovníci společnosti říkají, že druhá generace biopaliv má být především efektivnější, ekonomičtější a šetrnější k přírodě.

Pokračování článku najdete na webuAuto.cz >>>