Jelínek: Uspokojení nám nehrozí

Marian Jelínek a jeho plzeňský tým mají opět políčeno na první hokejový titul. Po Prezidentském poháru však netouží.

Do Plzně přišel ze Sparty v roce 2009, a to především díky přátelství s Martinem Strakou. Byla to jeho první štace ve funkci hlavního trenéra v extralize. Při známé rivalitě, která panuje mezi Spartou a Plzní, byly obavy, jak ho plzeňské publikum přijme.

„Právě fanoušci byli to první, co mě napadlo, když jsem začal jednat s Plzní. Je obecně známo, že patří mezi nejlepší v celé soutěži,“ říkal tehdy Marian Jelínek. Dnes na něj nikdo z plzeňského kotle nedá dopustit.

Pod jeho vedením Plzeň vždy v pohodě prokráčela základní částí a bylo by tomu tak určitě i v minulé sezoně, kdyby nedošlo k odpočtu devatenácti bodů za neoprávněný start několika hráčů.

Mnozí by v takové chvíli sezonu prostě zabalili. Marian Jelínek a jeho tým to ovšem vzali jako výzvu a dokázali prakticky nemožné. Po skvělé stíhací jízdě se probojovali do předkola play-off . Tehdy měl Marian Jelínek o motivaci pro hráče postaráno.

Letošní ročník je ale jiný. Indiáni si postup do vyřazovací části vybojovali s velkým předstihem a poslední zápasy základní části mohou hrát v klidu a pohodě. Jak nyní udržet motivaci hráčů? Jelínek má svůj recept.

„Asi tím, že se snažíme vždy soustředit na přítomnost, a ne žít z minulosti, to vede ke stagnaci a následně k poklesu ve všech sférách lidské činnosti,“ přemítá Jelínek.

V předminulé sezoně Plzeň suverénně vyhrála základní část a získala Prezidentský pohár, který se tehdy uděloval vůbec poprvé. I letos podobnou šanci má, ale trenér říká, že to bere jen jako určitý mezník. „Ten první ročník, který jsme vyhráli, nás zajímal, teď už ne. Teď už máme jiné cíle,“ říká kouč, jenž působil u reprezentace i jako osobní trenér Jaromíra Jágra.

O případném titulu ale Marian Jelínek odmítá mluvit, i když tvrdí, že jeho svěřenci mají velký příklad ve fotbalistech Viktorie, kterým se to v minulém roce povedlo. Zisk Prezidentského poháru může navíc přinést i nepatřičné uspokojení týmu před play-off . „Ano, u někoho to může hrozit, ale u opravdových vítězných typů určitě ne. Má to spíš efekt takový, že jste pak favorité, všichni si na vás dávají větší pozor a jste už tím ziskem trofeje pro ostatní ohromnou výzvou, takže tím zvýšíte spíš motivaci soupeřů vůči vám,“ má jasno plzeňský trenér.

Porazit každého

Marian Jelínek nechce spekulovat o případném prvním soupeři ve vyřazovací části, který by byl nejschůdnější, a opět opakuje své oblíbené: žijeme přítomností. Jeho největší přání s výhledem na play-off je jediné. A to, aby se uzdravili všichni hráči, tedy i Vlasák, stíhaný v letošní sezoně smůlou na zdravotní potíže, navrátilec Andrašovský anebo slibný mladík Havlíček.

Působení u plzeňského týmu rovněž výrazně pomáhá jeho odborné publikační tvorbě. Momentálně píše knihu o stavu vrcholné výkonnosti.

„Určitě je angažmá v Plzni pro mě velkou školou, jako nakonec život sám,“ uzavírá úspěšný trenér, který ale na svůj největší triumf stále čeká.