Jen brýle nestačí. Pro virtuální realitu to chce i chodítko nebo pohyblivou kabinu

Virtuix Omni umožní reálně chodit ve virtuální hře

Virtuix Omni umožní reálně chodit ve virtuální hře Zdroj: repro Zive.cz

Letošní CES patří mimo jiné virtuální realitě. Možná vás to zaujalo a máte už předobjednaný finální Oculus Rift, ale jen brýle vám k plnému požitku z virtuální reality stačit nebudou. Pro plný zážitek to chce do virtuálního prostoru dostat nejen vjemy z hlavy, ale také ze zbytku těla. I na to existují řešení.

Kromě mnoha podob automobilových simulátorů, které se k tomuto účelu tvoří ještě docela snadno, byly vidět i jiné věci. Třeba chodítko Virtuix Omni, které vám umožní pohyb ve střílečkách a podobných hrách. To už jsme ale viděli minulý rok.

Nově nás zaujala kapsle Krush Moveo, která poslouží především k simulaci pilotáže letadla. Kabina se sedadlem pro jednoho člověka je umístěná na robotickém rameni, které může s kabinou otáčet libovolnými směry. Dokáže tak simulovat různorodá přetížení včetně letu hlavou dolů.

Samozřejmě má i toto řešení spoustu omezení, především v návaznosti jednotlivých pohybů či absenci přímých pohybů, ale přesto musí být zážitek velmi silný. Samozřejmě to předpokládá, že se dovnitř posadíte s brýlemi Oculus Rift na hlavě.

Krush Moveo vypadá jako ideální doplněk pro letecké simulátory. Zatím je ale ve fázi vývoje.Krush Moveo vypadá jako ideální doplněk pro letecké simulátory. Zatím je ale ve fázi vývoje. | repro Zive.czKrush Moveo vypadá jako ideální doplněk pro letecké simulátory. Zatím je ale ve fázi vývoje.

Krush Moveo je řešení zajímavé nejen z hlediska konstrukčního, ale také z pohledu softwaru. Pokud se dovnitř posadíte s Oculusem, budete moci hýbat hlavou a rozhlížet se po okolí.

Jenomže to zajišťují pohybové senzory v brýlích, na které budou zároveň působit síly způsobené pohybem kapsle. Vše se musí přepočítávat, a to velmi rychle, aby reakce skutečného pohybu nebyly pomalejší než virtuální pohyb v brýlích. Za takové nesoulady trestá mozek bolestí hlavy či nevolností.

Bohužel, toto zařízení bylo při naší návštěvě jen staticky vystaveno a nebylo možné jej vyzkoušet. Vše je zatím ve fázi vývoje.

Článek vyšel na serveru Živě.cz